Д-р Папазова: Хлябът е убиец номер едно на здравето

Причината за това е структурната промяна, която ГЛУТЕНЪТ е претърпял като следствие от хибридизацията на пшеницата.

Враг номер 1 за здравето е най-често слаганият на нашата трапезата продукт – пшеницата. Това се твърди от все повече и повече световни учени, алармира д-р Папазова в „На кафе”.

Тя обясни, че става въпрос за огромно и умишлено създавано невежество. Съществуват много изследвания, които показват, че пшеницата е враг №1 на човешкото здраве, но те умишлено се крият от обществото.

Съвременната пшеница няма нищо общо с тази, която са консумирали нашите предци. До 1943г. пшеницата е естествено еволюирала, естествено са били смесвани сортове и накрая са се получили 2-3 сорта, като основният от тях е лимеца. След този период, производителите започват да правят всякакви модификации с цел постигането на по-висока издръжливост и по-висок добив. Така започва чудовищно нашествие на хибридизирани, кръстосвани и всякакви други сортове”, обясни докторът и допълни, че генетичната промяна засяга всички продукти, произведени от пшеница, включително и пълнозърнестия хляб.

Основния проблем е, че при хибридизация протеина, съдържащ се в пшеницата – глутен, претърпява значителна структурна промяна, което е причина за много от странните здравословни проблеми, които са констатирани при консуматорите му.

„След като хапне нещо направено от тесто, аз веднага получавам болки във всички стави на ръцете си”, обясни д-р Папазова и сподели, че на 37 годишна възраст тя самата се е разболяла от пшеничен артрит.

„От името на науката твърдя абсолютно убедено, че лъжата, че мазнините са вредни и призивите за тяхното ограничаване за сметка на увеличаване на приема на пълнозърнести храни, които уж съдържали полезни въглехидрати е причината за 62,3% затлъстяло население на Земята”, категорична бе д-р Папазова.

Спасение обаче има. От чия, просо, елда, киноа, нахут, амарант и картофи може да бъде направено брашно, от което да бъдат правени домашни тестени изделия. В тях няма никакви генетични модификации. По тази причина нашият организъм ги приема като еволюирали с нас храни и те не предизвикват увреждания.

„Традиционните за България храни като леща, боб и грах също са прекрасни за здравословното ни хранене”, уточни д-р Папазова.