Как да се храним, без да си вредим по време на празниците

Как да се храним, без да си вредим по време на празниците | Диана
Последователно хранене, по-малко сол и по-малко термично обработена мазнина са част от начините за приготвяне на здравословна празнична трапеза.
Това коментира д-р Георги Гайдурков* пред Дир.бг. Той поясни, че традиционната ни кухня по принцип е здравословна и не случайно българският народ се е славел толкова години със своите дълголетници.

//www.youtube.com/watch?v=dmhzZA8sXvo

В наши дни обаче се консумира прекалено голямо количество технологично преработена храна, която не е адресирана от природата за човешкото тяло.Основен проблем са хидрогенираните мазнини, които чисто еволюционно няма как да се преработят от хората, и съответно водят до влошаване на здравето. Разбира се, не празникът е този, който разболява или води до здраве, а храненето по принцип през цялата година, уточни д-р Гайдурков, който лекува чрез хранене.

Той сподели някои методи, които могат да се приложат за по-добро храносмилане, за да се насладим на празника и да не „почиваме от почивката“.

  • Принцип на последователното хранене. Първо се хапват въглехидрати (ориз, картофи и др.), след което се консумира месо. По този начин в стомаха се подреждат последователно и няма тежест. Друг вариант е храната да се яде разделно – като не се смесват месо и въглехидратни храни.
  • Към храненето винаги да има сурова салата. Тя дава много ензими, които подпомагат нашето хранене. Тогава, дори да поемем „вредна храна“, ако е придружена със салата, няма да затрудни толкова храносмилането.
  • По-малко сол към храната.
  •  Избягване или употреба на по-малко термично обработена мазнина.

“Когато храна се пържи или пече с добавена мазнина, се променят мастните молекули и интоксикират вътрешните органи. Месата имат достатъчно скрита мазнина, дори и така наречените постни меса, така че може да не добавяме допълнително олио и други растителни мазнини”, подчерта д-р Гайдурков.

Може да добавим масло или растителна мазнина, но след термичната обработка. И това прави едно ястие не по-малко традиционно, но много по-различно за нашата обмяна и нашето здраве, посочи той.

  • Алкохолът е добре да се пие на гладно. „Ако ние приемем, особено неконцентрирания алкохол – вино или бира, преди храната, и непосредствено след това продължим с нашето ястие, тогава няма да имаме никакъв проблем“, обясни докторът.
  • При смесване на алкохол – добре е да се консумира преди това джинджифил. Той може да се ползва или на прах, или на корен, и може да бъде преди приема на алкохол или дори успоредно. Тази подправка не позволява да има вторична ферментация в стомаха.

Какво да правим при преяждане или препиване?

Д-р Георги Гайдурков коментира, че традицията на народите по света е наложила така правилото, че след като има празници, да има и разтоварителни дни.

„Най-добрият вариант е, ако дадем почивка на нашето тяло, през която да приемаме сурова растителна храна- плодове, зеленчуци, особено пресно изцедени зеленчукови сокове, тъй като те алкализират нашата обмяна“, посочи лекарят и добави, че е е подходящо да се консумират и сурови ядки.

Почивка от термично обработената храна– без сол и мазнина, е най-добрият вариант за почивка на тялото и подготовка за следващите празници.

Храненето през зимата – как да е пълноценно

„Нека през зимата една голяма част от храната да е в растителен вариант, придружена сумерено количество животински продукти“, посочи д-р Гайдурков и допълни, че през зимата човек има нужда и от зърнени и бобови храни.

Приготвянето на кисело зеле е български патент, припомни той. Като цяло при туршията се получава млечно-кисела ферментация.

„Единственият негатив е солта, която се ползва като консервант“, посочи лекарят като поясни, че тя води до редица проблеми в човешкото тяло. Той изтъкна, че може да се прави и безсолна туршия, която обаче е нетрайна във времето и трябва да се съхранява в хладилник.

Д-р Гайдурков препоръча за по-силен имунитет през зимата да се консумират бъзак, ехинацея, както и подправки като чесън, джоджен, копър, босилек, джинджифил, куркума, индийско орехче.


*Доктор Георги Гайдурков е нутриционист – лекува само с промяна в начина на хранене (ученик е на природолечителката Лидия Ковачева). Завършил е медицина през 1985 г. в МА- София, а клинична и консултативна психология през 1996 г. в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирал е нутрициология (наука за храненето) към Свободен медицински факултет. Автор е на книгите “Човешкото хранене” и “Горещи теми в храненето”.
На снимката: Д-р Георги Гайдурков (вдясно) със сътрудниците си Лили Потирова и Владимир Мутаров (вляво)