Проблем ли е преяждането по празниците?

Проблем ли е преяждането по празниците? | Диана

Всъщност преяждането не е такъв проблем, стига да не се превърне в навик.

“Утешаващата храна” се търси повече в определени периоди от годината, донякъде заради по-късите дни и лошото време, или просто заради гастрономическото угаждане по празничните партита.

Все пак, важно е да отбележим, че за цялото Северно полукълбо еволюционните механизми са програмирали хората да търсят калорийни хранителни източници през зимата.

“Тъй като светлината е по-малко, настроението на хората се влияе от това” казва Емили Хендерсън, медицински антрополог в университета в Дърам, “и това на свой ред води до промени в храненето.” Това включва по-голямо търсене на сладости и повече печени картофи.

Въпросът е – ако по принцип живеете здравословно, дали е приемливо да му отпускате края от време на време?

Отговорът е “и да, и не” – въпросът опира до това “колко много”, коментира Бари Кембъл, гастроентеролог в университета в Ливърпул.

Като начало, трябва да мислите не само за килограмите или холестерола. Бактериите в храносмилателния тракт например се влияят от консумацията на твърде мазни храни. Изследвания показват, че тогава пропорциите на полезни и вредни бактерии се променят в опасна за организма насока.

Ако подобен модел на хранене продължи дълго, това може да доведе до дълготрайни проблеми от рода на възпаления на червата, твърди Кембъл. Все пак има и надежда… Микрофлората на човек има способност да се възстановява.

“Нито една храна всъщност не е изцяло вредно за вас, ако се консумира умерено”, обяснява Кембъл.

“Промяната, която ще наблюдавате при преяждане, очевидно не е полезна в краткосрочен план, но няма да причини дълготрайни вреди”, допълва ученият.

Един ден на умерено угаждане, последван от гастрономически пестелив период с по-внимателно хранене, на теория би могъл да се счита за напълно здравословен.

Има и още позитивни новини за хората на коледната трапеза. Кембъл допълва, че определени зеленчуци са особено полезни за нас – като начело в списъка е брюкселското зеле. Тези зеленчуци са богати на антимутагени, които биха могли да изиграят роля в понижаването на риска от рак на червата. Антимутагените противодействат на ефекта от определени протеини, наричани лектини, които са доста вредни. “Те променят клетките и дори причиняват клетъчна смърт”, коментира Кембъл.

Той допълва, че вегетарианците, въпреки че се лишават от богатите на лектин храни, все пак са изложени на риск, ако консумират зеленчуци с високо съдържание на протеин.

Джонатан Хоър, гастроенторолог в London Clinic, е съгласен, че единичните случаи на преяждане не са повод за притеснение.

“Един ден не причинява никакви щети – може да ви докара максимум лошо храносмилане през нощта”, пояснява той.

Хоър обаче изтъква, че това, което наистина влияе на здравето след празниците, е фактът, че пируването рядко се ограничава само до един ден. Показателен пример за това са резултатите от изследване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Обратно на масовото убеждение, нарастването на теглото сред анкетираните американци не е било така рязко през периода на празниците, както бихте очаквали. Хората обаче не са успявали да свалят допълнителните килограми след празниците, което е допринасяло теглото им да нараства с всяка следваща година.

“Нетното наддаване с половин килограм през есента и зимата вероятно допринася за нарастването на телесното тегло, което често се случва в зряла възраст”, отбелязва докладът.

Друго изследване, този път публикувано в Journal of Physiology, установява, че физическата активност през празниците е полезна.

Малко дневни упражнения, дори когато приемът на калории е бил много по-висок от нормалното, са невероятно полезни.

Те водят до по-добър контролна кръвната захар и по-малко нежелани генетични вариации в мастните клетки.

Както коментира Хоър: “Съветът, който давам на хората, е да се наслаждават на трапезата, но да компенсират по-късно. Трябва да си определите няколко дни на по-постно хранене впоследствие, а също така и да излизате за повече разходки“.