Учени от „Джон Хопкинс” установиха кое е по-лошо от недоспиването

Учени от „Джон Хопкинс” установиха кое е по-лошо от недоспиването | Диана

Ако бъдете събудени внезапно, това ще ви се отрази много по-зле, отколкото ако не си доспивате. Това сочи ново проучване на Медицинския университет „Джон Хопкинс” в Балтимор, съобщава „Индипендънт”.

Учените наблюдавали 62 души – мъже и жени, разделени в три групи. Част от тях били събудени внезапно от сън, други си лягали прекалено късно, а трети си спели спокойно цяла нощ. Това ставало в три последователни нощи.

Хората от групата, които чийто сън често бил прекъсван, били в „леко лошо настроение” след първата нощ, но след това станало много по-зле. В сравнение с групата „късно лягащи” процентът в спад на тонуса бил драстичен.

Учените открили, че по-кратките интервали на дълбок сън имат връзка с положителното настроение. Оказва се, че прекъснатият сън засяга нивата на енергия и „чувствата за симпатия и дружелюбност”.

„Когато спането ви е прекъснато през нощта, вие нямате възможност да преминете през всички етапи на съня, за да получите нужното количество нискочестотен сън, който е ключът към пълното възстановяване”, обяснява проф. Патрик Файнън.

Според него това е много важно, тъй като от този проблем са засегнати много хора, включително младите родители и служителите на повикване. Това е чест симптом при хората, страдащи от инсомния.