Френски учени установиха, че мързелът е заразен

Мързелът е заразен, установиха френски учени. Освен това – оказва се, че с колкото повече мързеливци сме заобиколени, толкова по-бездейни ставаме и самите ние, пише в. “Метро”.

Таблоидът цитира проучването на Мари Девен и Жан Донизо от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания. Според тях мързелът е заразен, тъй като човек естествено се стреми да се “впише” към тези, които го заобикалят.

В рамките на експериментите проведени тестове с 56 участници. На тях им били поставени задачи включващи усилия /за да се проследи мързелът им/ рискови ситуации свързани с това дали са предпазливи и със закъснения, за да се подложи на изпитание тяхното търпение.

За да измерят усилието учените накарали участниците да стискат уред със сила между 10 и 90% от техните възможности за малка или голяма награда. За да тестват търпението им доброволците имали право да избират между малка награда след три дни и голяма – след една година. Що се касае до предпазливостта, те имали възможност да избират между 90% сигурна малка награда и много несигурна голяма награда.

Всяка задача участниците изпълнявали нееднократно, като им било съобщавано как предишните участници се били справяли преди тях. От всички тестове станало видно, че хората се “заразяват” от мързела, нетърпението и предпазливото поведение на околните.