Университетско проучване установи, че мързелът е признак за интелигентност

Мързелът е признак за интелигентност | Диана

По-умните хора прекарват повече от времето си в мързелуване. Това показаха данни от ново проучване на екип от университета Флорида Гълф Коуст в САЩ, цитирано от в. “Индипендънт”.

Откритията на учените подкрепят известната теория, че хората с по-високо IQ се отегчават по-трудно, прекарвайки повече от времето си в размишляване.

Изводите са направени на базата на данни събрани от група студенти, които са били помолени да направят прост тест в който трябва да посочат доколко са съгласни с твърдения като например „Наистина се наслаждавам на задача, която изисква намиране на ново решение на проблем“ или „Аз мисля усилено, само когато това е необходимо“.

След това екипът на водещия изследовател Тод Макелрой е отделил от групата 30 души, определени като “мислители” и други 30, които не са. В рамките на седем дни участниците в тези две нови групи е трябвало да носят специални електронни гривни, които да проследяват движението им.

Резултатите са показали, че “мислителите” са значително по-малко активни в сравнение с другите участници в експеримента. Освен това те установяват, че по време на почивните дни не е имало значителна разлика в резултатите на двете групи.

Според изследователите, тези резултати биха могли да подкрепят идеята, че хората, които не са определени като мислители, се отегчават по-лесно и по тази причина за тях е необходимо да запълват времето си с някаква физическа активност.

Макелрой, обаче предупреждава, че по-мързеливите хора могат да усетят негативните последствия от заседналия си начин на живот.

„Важен фактор, който реално може да помогне на по-вглъбените хора да се справят с потенциални проблеми, които може да възникнат след време поради техните ниски или средни нива на движение е осъзнаването… на това, че те наистина са по-малко активни и трябва да се раздвижват често и да спортуват“, посочи изследователят. Звучи заплетено и скучно, но това на прост език означава: Отделяйте време за разходки сред природата и спорт. Полезно е.