Кой е по-богат? Високо или средно интелигентните?

Интелектът няма почти никаква връзка с богатството, установи изследване. Умните хора не са по-богати от тези, които са значително по-ниско интелигентни, сочат данни. Тъкмо обратното, хората с най-висок коефициент на интелигентност са изложени на малко по-висок риск от финансови проблеми.

„Хората не забогатяват, защото са умни – казва авторът на изследването д-р Джей Загорски – И това, че човек е много умен, не го защитава от финансови трудности.“

От другата страна, хората с висок коефициент на интелигентност в действителност като цяло имат по-високи доходи. Но доходи и богатство не е едно и също – обяснява Загорски. Богатството е според повечето хора означава повече спестени пари „за черни дни“ и спокойни старини, както и липсата на тревоги, че може да надхвърлиш финансовия си лимит.

Данните за изследването са събрани от проучване на 7403-ма души в САЩ, проследени в продължение на близо 40 години в национално представително проучване. То установява, че хората със средна интелигентност не се различават по богатство от най-интелигентните, макар последните да имат по-високи доходи. Как обаче се получава така, че те не са по-богати? Изследването не казва много по въпроса, освен че може би хората с висок коефициент на интелигентност са по-малко склонни да спестяват.

„Това, че си умен, не гарантира, че няма да загазиш – казва Загорски – Сред най-интелигентните хора, тези с IQ над 125, шест процента са изчерпали кредитните си карти, а 11 процента пропускат плащания. Професорите обикновено на много интелигентни хора, но в паркингите на университетите няма да видите Ролс-Ройсове, Поршета и други скъпи коли – напротив, ще видите много стари, евтини возила.“

 Това също подсказва, че университетските преподаватели, както и други интелигентни хора – вероятно имат различни ценности и стремежи в живота.

Източник: PsyBlog