Защо интелигентните хора често са самотни?

Умните хора често са самотни и неудовлетворени от живота. Това сочи ново изследване, цитирано от Psy Blog.

Любопитен факт е, че резултатите са валидни дори за хора, които имат редовни социални контакти.

Проучването е изследвало млади хора между 18 и 28 години и се е фокусирало специално върху плътността на популацията и удоволетвореността на хората от живота.

Данните сочат, че хората, които са живеели в по-малко плътно населени райони са били по-доволни от живота.

“Жителите на селските райони и малките градове са по-щастливи от тези в предградията, които пък са по-щастливи от тези в малките централни градове, които пък са по-щастливи от тези в големите централни градове.”

За повечето хора изследването е показало, че колкото повече социализират толкова по-щастливи са те. Изключение се оказали хората с висока интелигентност.

Обяснението за това изключение е било, че с интелекта идва повече фокус върху дългосрочните проекти и цели, а социализирането може да отвлече вниманието на индивида от тези цели.

Учените също дават еволюционно обяснение, защо социализирането при умните хора не ги прави щастливи. Високият интелект позволява по-умните хора да се адаптират по-добре към модерния свят.

Човешката раса вече не е раса от събирачи на растения и ловци на животни, която се нуждае от близък контакт между своите социални групи. Интелигентните хора се адаптират по-добре към новия, по-индивидуално ориентиран начин на живот.

expert.bg