16 вдъхновяващи мисли на Стив Джобс – човекът, който промени света

16 вдъхновяващи мисли на Стив Джобс - човекът, който промени света | Диана

Той не просто остави следа след себе си, той промени реалността на милиони хора. И ги вдъхнови да променят света.

1. Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете нечий чужд живот. Не попадайте в капана на учения, които са резултат от мисленето на други хора. Не позволявайте на шума от мнението на другите да заглуши вашия вътрешен глас. И най-вече, имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. Те по някакъв начин вече знаят какъв наистина искате да станете. Всичко друго е второстепенно.

2. Аз съм единственият човек, който знае какво е да изгубиш четвърт милиард долара за една година. И това много добре формира характера.

3. Бих разменил всичките си технологии за един следобед в разговор със Сократ.

4. С работата си аз спечелих над милион долара, когато бях на 23 и над 100 милиона, когато бях на 25. Но това не беше важно, защото аз никога не го правих за пари.

5. Пикасо е казал: „Добрите художници копират, великите – крадат.” Ние никога не сме се срамували да откраднем гениална идея.

6. Няма успешни хора, които никога в живота си не са се препъвали и не са правили грешки. Има само успешни хора, които са допускали грешки, след което са променили плановете си на база на миналите неуспехи.

7. Не искам да съм най-богатият човек в гробището.

8. Лягайки си вечер, да си кажа, че сме направили наистина нещо прекрасно – това е важно за мен.

9. Ние ядем храна, произведена от други хора. Носим дрехи, които са ушили други хора. Говорим на езици, които са измислени от други хора. Дори математиката, която използваме, е развита от други хора. Това е чудесен повод да създадем нещо такова, което да стане полезно за човечеството.

10. Никой не иска да умре. Дори хората, които искат да отидат в рая, не искат да умрат, за да се осъществи това.

11. Когато бях на 17 г., прочетох един цитат, който казваше: “Ако всеки ден живееш така, сякаш ти е последен, някой ден ще се окажеш прав.” Вече 33 години се поглеждам в огледалото всяка сутрин и се питам: “Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?” Когато отговорът беше “не” няколко дни поред, знаех, че е време за промяна.

12. Помнете, че ще умрете. Това е страхотен инструмент, с помощта на който аз успях да взема всички съдбоносни решения в живота си. Мисълта за скорошната смърт е най-добрият начин да се лишиш от всички илюзии за това, което имаш и това, което можеш да изгубиш.

13. Убеден съм, че половината от това, което различава успешните от неуспешните предприемачи, е постоянството.

14. Работата ти ще запълни голяма част от живота ти и единственият начин да си напълно доволен е да правиш това, което вярваш, че е добра работа.

15. Ако не си го намерил, продължавай да търсиш. Не се примирявай. Както с всичко останало, свързано със сърцето, като го намериш, ще разбереш, че е това.

16. Имаше години, когато нямах своя стая, спях на пода у приятели и връщах бутилки, за да си купя вегетариански бургер. Всяка неделя изминавах пеша по 10 километра, за да мога поне веднъж в седмицата да похапна нормално на благотворителен обяд в кришнарския храм. И знаете ли какво? Беше прекрасно време!