21 начина да намалите ежедневния стрес

21 начина да намалите ежедневния стрес | Диана

Стресът представлява естествена съпротива на съзнанието срещу случващото се около нас. Въпреки че неприятните случки могат да ни донесат много болка, било то физическа или психическа, самите те не са причината за постоянното чувство на натовареност и стрес. Причината за това напрежение идва от нашата съпротива.

С други думи, стресът е резултат от два избора, които може да направим в живота си.

Първият е да откажем да приемем реалността, такава каквато е тя в момента.

Втория е да решим да се притесняваме и да мислим за друго време и място, различно от това, в което се намираме.

Концентрирането над тези мисли се превръща в истинския проблем, тъй като те поставят ума ни е в постоянно състояние на противодействие срещу начина, по който протича нашият живот.

Първата стъпка, за да се преборите с чувството на ежедневно напрежение и безпокойство, е да живеете в настоящето. Спрете да мислите за това по какъв начин трябва да изглежда вашият живот и просто оценете това, което имате в момента.

Едва след като решите да се изправите срещу реалността ще можете да използвате тези 21 стратегии, които да ви помогнат да намалите напрежението във вашия живот.

1. Свалете маската – Позволете на хората да видят истинската ви същност. Да разберат за вашите недостатъци, странности, качества и идеи.

2. Вслушвайте се в интуицията си – Няма нужда да обяснявате или да оправдавате чувствата си пред другите, доверете се на вътрешното си усещане.

3. Отървете се от мислите, които не ви помагат – Във всеки един момент мислите ви определят начина, по който ще се развие вашият ден. Концентрирайте се над мислите, които ще ви доведат до деня, в който искате да живеете.

4. Решете, кое е от значение и кое не – Напрежението не идва от живота, а от начина, по който гледаме на него. Ние сами определяме какъв е смисълът на всичко в нашия живот. Може да достигнем до вътрешен мир в момента, когато спрем да позволяваме на други хора или събития да доминират нашите мисли и емоции.

5. Поемете дълбок дъх, когато имате нужда – Няма причина да се занимавате с всеки проблем от вашия живот преди да се насладите на краткък и заслужен момент на почивка и спокойствие.

6. Не пренебрегвайте здравия разум – Понякога трябва да можем да казваме „не“ на добри неща и „да“ на важни неща. Не винаги успяваме да го правим, но бъдете внимателни в своите избори.

7. Показвайте благодарност – Ако търсите причини да бъдете намръщени и ядосани, лесно ще намерите изобилие от тях. Вместо това, търсете причини да бъдете благодарни и ще започнете да ги откривате навсякъде. Припомнете си какви късметлии сте, за да имате възможността да преживявате този момент, точно тук, точно сега. Колкото повече оценявате хубавите моменти, толкова по-добре ще се чувствате.

8. Спрете да приемате нещата лично – Ако приемате всичко лично, най-вероятно ще се чувствате обиден до края на живота си. Нещата, които другите хора правят са по-често свързани със самите тях, а не с вас.

9. Осъзнайте, че се нуждаете от много по-малко от това, което вече имате – Най-богатият човек не е този, който има най много, а този, който се нуждае от най-малко. Богатството е начин на мислене. Искайте по-малко и ценете повече това, което имате.

10. Запълнете живота си със много преживявания, а не с много придобивки – Бъркотията в реалността често води и до емоционален хаос. Концентрирайте се над това да имате какво да разкажете, а не какво да покажете.

11. Давайте всичко от себе си при изпълнението на целта, която сте си поставили – Независимо от резултатите помнете, че няма да може да изживеете живота си пълноценно ако не се наслаждавате на неговите предизвикателства. Именно предизвикателствата, които изглеждат най-тежки, когато минаваме през тях, са тези, които носят най-голямо удоволствие, когато бъдат преодоляни.

12. Концентрирайте се над позитивното – Позитивното мислене не означава да очакваме най-добрия резултат всеки път. То е свързано с приемането на този резултат и използването му по най-добрия възможен начин.

13. Не се вкопчвайте за неща, които вече не съществуват – Понякога трябва да сме готови да се откъснем от нещо, което сме мислили, че желаем, за да достигнем до нещото, от което реално се нуждаем. Не позволявайте на страховете и болките от миналото да влияят на възгледа ви за настоящето. Живейте за нещата, който настоящето може да ви предложи, а не за нещата, който миналото ви е отнело.

14. Бъдете скромни и готови да се учите – Отвореното съзнание намалява напрежението. Помнете, че светът е много по-голям, отколкото си представяте и, че винаги им място за нови идеи, нови решения и ново начало.

15. Правете малки стъпки напред, всеки ден – Мислейки прекалено дълго за нещо, което трябва да направите, често е причината така и да не успеете да го завършите. Създайте позитивни ритуали, които да следвате ежедневно. Бъдете упорити и почтени. Забавлявайте се и вярвайте в себе си.

16. Развийте своята самодисциплина – Ако избягваме самодисциплината идва ден, в който тя ни наказва. Ако, обаче я приемем и подобрим, тя може да ни помогне да постигнем най-невероятните неща.

17. Тренирайте търпението си. – В култура, която ни кара да желаем и търсим бързото удовлетворение на мига, трябва да се научим да ценим търпението и постоянството.

18. Изразявайте вашата обич. – Нашите тревоги, разочарования и душевни болки често идват от това, че много от нас не виждат света, хората или самите тях, като достойни за любов. Не крийте чувствата си.

19. Прекарвайте повече време с поддържащи и любящи хора – Способността ви да бъдете щастливи и продуктивни зависи до голяма степен от хората, с които избирате да се обкръжите. В тези взаимоотношения често най-малките неща са от най-голямо значение. За това бъдете на 100% зад хората, които обичате.

20. Елегантно подминавайте драматичните ситуации – Там където има много драма, често има и много лъжи, манипулации и ненужен стрес.

21. Преспете, преди да вземете важно решение – Ако нищо друго не помага, най-добре е да си починете преди да направите важен избор. Утрото е по-мъдро от вечерта.

Дори ако животът ви в последно време е напрегнат и сте далеч от прилагането на описаните до тук стратегии, няма проблем. Бъдете търпеливи със себе си. Най-вероятно навиците, рутината и житейските ситуации, които носят ненужното напрежение в живота ви, са се формирали в дълъг период от изминалите години. Напълно нормално е да ви трябва време, за да създадете нови, по-добри навици. Обещавам ви, че дори най-малката стъпка в правилната посока днес ще ви донесе нужното спокойствие. Направете тази стъпка. След това направете още една.

Марк Чернофф за MarcAndAngel.com