Защо интелигентните хора не са щастливи

Те може да имат любящ партньор, семейство и добра работа, но нещо ги кара да се чувстват самотни, тъжни и обезкуражени. Както казва Ърнест Хемингуей, „щастието в интелигентните хора е най-рядкото нещо, което познавам“.

Ето шест възможни причини за това защо интелигентните хора рядко се чувстват щастливи:

1. Интелигентните хора анализират прекалено много

Много хора с високо IQ са склонни да мислят прекалено много, непрекъснато анализират всичко, което се е случило. Това може да бъде изтощително, особено когато вашият мисловен процес води до нежелани и фрустриращи заключения.

Чували ли сте израза „невежеството е благословия“? Със сигурност е – колкото по-малко разбираш, толкова по-свободен си и съответно – щастлив. Да си способен да виждаш истинската същност на хората и скритите им мотиви, е достатъчно да те накара да се чувстваш разочарован, понякога дори от целия свят.

2. Интелигентните хора имат високи стандарти

Умните хора знаят какво искат и не искат да се задоволят с по-малко от това, без значение за каква сфера от живота говорим. Това означава, че за тях е много по-трудно да изпитват удовлетворение от успехите си, отношенията с хората около себе си и буквално всичко в живота си. В допълнение, много хора с брилятно теоретическо мислене имат ниска практическа интелигентност и понякога идеалистичен светоглед. Така че, когато техните очаквания се сблъскат със суровата реалност и останалите хора, това неизбежно води до разочарование.

3. Интелигентните хора са твърде сурови със себе си

Друга причина за това умните хора да не са много щастливи е фактът, че са твърде строги със себе си. И тук не става въпрос за постижения и провали, дълбоко мислещите индивидуалности често анализират себе си и поведението си със строгост, едва ли не търсят вината си във всичко.

Понякога просто лежиш в леглото, опитвайки се да заспиш и внезапно си спомняш ситуация, която може да се е случила преди години, или най-малкото преди месеци, когато не си реагирал по най-добрия начин. Това е достатъчно да ти попречи да заспиш и да ти развали настроението.

4. Реалността не е достатъчна

Хората с висок коефициент на интелигентност никога не престават да търсят нещо по-голямо – модел, смисъл, цел. Техният неспокоен ум и въображение не им позволяват просто да се отпуснат и да се наслаждават на хубавите неща в живота. Тривиалната реалност е просто твърде скучна, за да говорим за „хубавите неща в живота“. Такива хора жадуват за нещо фантастично, идеалистично, вечно … и, разбира се, никога не го намират в реалния свят.

Ако някога сте имали чувството, че не сте от тази планета, значи можете да разберете. Хората, които мислят „надълбоко“, постоянно се чувстват като непознати в света, в който живеят.

5. Недостиг от добра комуникация и разбиране

Да си напълно разбран от някой е едно най-добрите преживявания, които човек може да има. Колко е удобно да седиш с човек, който мисли по същия начин, да водиш интересен разговор, осъзнавайки, че този човек разбира идеите и споделя вижданията ти…За жалост, интелигентните хора рядко имат това удоволствие. Много от тях се чувстват самотни и неразбрани, като че ли никой не е способен да види и достигне до ума и душата им.

Те просто предпочитат да говорят за очарователни и значими неща, вместо да обсъждат храната, времето или нечии планове за уикенда. Няма нужда да казваме, че в днешното консуматорско общество е наистина трудно да се намерят хора за дълбоки и смислени разговори.

6. Много хора с висок интелект имат психологични проблеми

Има много изследвания, които свързват психиатричните разстройства с хората с висок интелект. Като че ли това е един вид страничен ефект от творческия гений и блестящия ум. В същото време, високо интелигентните хора, които не страдат от психични разстройства, често страдат от депресия, в резултат от прекомерното мислене.

Ако мислите през цялото време и анализирате всичко в дълбочина, в някакъв момент, започвате да разсъждавате върху живота, смъртта и смисъла на съществуването. Понякога това е достатъчно, за да ви накара да искате да направи преоценка на собствения си живот и, като резултат, се натъжавате без причина.

Learning-mind.com