Ето защо интелигентните хора избират да бъдат по-малко социални

Мечтала ли си да бъдеш отшелник? Предпочиташ ли да живееш в провинцията, вместо в оживения град? Обичаш ли да четеш пред това да отидеш на парти? Случвало ли ти се е да се скриеш, когато някой звъни на вратата неочаквано?

Ако това се отнася за теб, имаме добри новини. Не си асоциална. Всъщност, може би си гений!

Според проучване на NBCI, високо интелигентните хора са склонни да комуникират по-малко и търсят социално общуване по-рядко. Интересното е, че тяхното удовлетворение от живота се увеличава, когато решат да живеят по този начин.

Според водещите изследването Сатоши Каназава и Норман Ли за онези, които търсят щастие, стратегията “отшелник в гората” може да бъде успешна – особено за много интелигентните хора. Чрез задълбочени изследвания психолозите определили, че хората живеят по-щастливо в по-слабо населени райони. Щастието се увеличавало и когато по-голям процент от социалните контакти са с най-близките, за разлика от тези с непознати, случайни приятели или познати.

Не е изненадващо, че участниците в проучването съобщават за по-голяма степен на щастие, когато общуват по-често – с изключение на една група. За най-интелигентните хора този ефект не само намалява, но и се „обръща“ активно.

Всъщност, както обясняват изследователите: “По-интелигентните хора изпитват по-ниска удовлетвореност от живота с по-честа комуникация с приятели”.

Карол Греъм, която изучава икономиката на щастието, разглежда този ефект. “Резултатите показват (и не е изненадващо), че хората с по-голяма интелигентност и способност да я използват, са по-малко склонни да отделят толкова време за социализация, защото са съсредоточени върху друга дългосрочна цел”. С други думи, когато някой каже, че има по-добри неща за правене от това да излиза с приятели, всъщност има нещо предвид.

При тълкуването на резултатите от това изследване, психолозите откриват голямо значение в динамиката по отношение на “теорията на Савана”. Според нея намираме щастие в същите неща, които биха направили и нашите прадеди щастливи. В саваната гъстотата на населението била ниска и междуличностното взаимодействие било важно за оцеляването.

Резултатите от това проучване, макар и в крайна сметка в подкрепа на тази теория, предполагат, че най-интелигентните човешките същества могат да се развиват чрез нуждата от чести социални взаимодействия. Вместо това те са склонни към дейности, които насърчават развитието ни в съвременния свят, който е интелектуален и икономически. Ние се нуждаем от комуникация по-малко от предците ни и за най-развитите човешки същества тя не е приоритет.

Така че, следващия път, когато избереш да останеш вкъщи вместо да посетиш клуба, не се чувствай странно. Чувствай се умна. Ти си еволюционнен иноватор!

Източник: https://dama.bg