Кога хората изневеряват, според науката?

Малко са късметлиите, които никога през живота си не са били жертва на изненада. Не по-малко са и онези, които са изневерявали. Най-вече в този забързан днешен свят, лишен от табута, в които изневярата няма никакви юридически или религиозни наказания. Свят пълен с много изкушения. Защо обаче хората изневеряват?

Много е просто – всъщност хората, които имат повече сексуални партньори или са по-склонни да се отдадат на импулсите си са много по-склонни и да изневеряват, твърди ново реномирано проучвана, съобщава Independent.

Въпреки, че всяка връзка е уникална, учените от университета в Куинсленд изследват защо хората изневеряват. Те откриват, че има определени фактори, които показват, че човек е по-вероятно да измами партньора си.

Според констатациите, публикувани в Британския вестник „Психология“ хората, които са импулсивни са по-склонни да изневеряват. Не защото са лошо, а просто защото не спират да обмислят ситуацията, вместо да действат върху техните непосредствени мисли и емоции, които са ги обхванали на момента.

За изневярата

Втората най-изневеряваща група са хората, които са имали повече сексуални партньори в миналото. Те са склонни да бъдат неверни и да търсят други партньори, защото те са развили определени „умения“ в областта, смятат изследователите.

„Участниците, които са преживели сексуална интимност с по-голям брой партньори съобщават за по-голям брой на секс или целувки с хора извън връзките им“, пишат авторите на изследването. Този наклон може да се дължи на желанието на тези хора да завоюват нови сексуални подвизи или просто да имат нови изживявания.

Не е изненадващо обаче, че най-голямата причини за изневяра е чувството за откъсване от партньора и ниската удовлетворение от отношенията. Нещо повече – изследователите откриха, че дължината и дълбочината на ангажимента на връзката имат минимално въздействие върху верността. Няма значение дали сте заедно от 10 месеца или от 10 години с 2 деца и общ бизнес – хората изневеряват, подвластни на емоциите, а не на разума си.

За да разберат факторите, които водят до изневяра изследователите са проучили 123 хетеросексуални души на възраст от 17 до 25 години, всички от които във връзка.

Освен проблемите, произтичащи от удовлетворението от взаимоотношенията и съвместимостта, проучването също така установи, че мъжете са по-склонни да изневеряват чрез секс, а жените и мъжете поравно – с целувка.

За щастие, ако са ви изневерили в миналото може и да е от полза. Предишно проучване на ефектите от раздялата установи, че жените, които са измамени, в крайна сметка съзряват от опита си и се учат да избират по-правилни за тях партньори в бъдеще.

Източник: https://frida.bg