5 неща, които се случват на мозъка и тялото Ви след “дигитална детоксикация”

5 неща, които се случват на мозъка и тялото Ви след "дигитална детоксикация" | Диана

Ако оставим мобилните устройства настрана, животът ни коренно ще се промени.

Пристрастени ли сте към вашия смартфон?

Проверявате ли несъзнателно съобщенията си ежедневно, ежечасно, ежеминутно…постоянно?

Проверявате ли и разглеждате ли вашия информационен поток всяка възможна секунда?

Как мислите, че това се отразява на вашите нива на стрес? Докато прекарвате огромно количество време онлайн и на телефона си, може да се чувствате чудесно за кратко, но натрапчивите технологични навици всъщност подхранват чувството на тревожност и стреса.

Ето някои от причините, поради които трябва сериозно да помислите дали не трябва да се подложите на “дигитална детоксикация”:

1. Вие ще бъдете в унисон с това, което става около вас.

Когато сте обсебени от вашето мобилно устройство е лесно да живеете в дигиталния свят, но по този начин не забелязвате нещата, които се случват около вас. Няма да ви казваме, че телефоните и другите високотехнологични джаджи ви превръщат в зомбита, но е факт, че заради тях ние пренебрегваме красотата на ежедневието и реално оставяме истинският живот да ни подмине, защото сме прекалено зависими от технологиите. Не успяваме да усетим миризмите, гледките и звуците на живота, защото сме прекалено заети да гледаме следващия епизод на любимото шоуто или просто трябва да знаем какво Пешо или Тошо са публикували в Инстаграм или Фейсбук тази сутрин.

2. По-добро общуване и разговори.

Хаштаговете и виралните видеоклипове не са реални форми на разговор. Тук говорим за споделянето на вашата гледна точка с някого и изслушването на неговото мнение по въпроса. Говорим за комуникация лице в лице, чрез която обменяте опит и информация. Това е дълбока и смислена комуникация, която се случва когато не сте погълнати от мобилното си устройство. В свят, където разговорите и гледните точки са толкова често повлиявани от другите, оставянето настрана на мобилния телефон ще ви накара наистина да помислите за нещата, да зададете свои въпроси и да споделите собствените си идеи.

3. Нов начин на мислене.

Промените, които настъпват в живота на хората, когато оставят настрана мобилните си устройства, са невероятни. Вероятно ще откриете, че се завръщате към правенето на неща, които сте занемарили, като например вашата фитнес тренировка или четенето на книги. Това са неща, които не правите, защото постоянно се разсейвате от използването на смартфона. Ако оставите настрана технологичните джаджи ще видите, че ще се съсредоточите върху нещата около вас. Може би ще започнете да използвате времето офлайн, за да възобновите стари отношения или да направите промени в кариерата си или дори да опитате нови неща, които до сега са били с по-нисък приоритет от Instagram, Facebook или Tweeter.

4. Подобряване на паметта.

Колко от вас помнят поне 3 телефонни номера наизуст? Да … точно така. Ние сме толкова зависими от нашите мобилни устройства, че дори не осъзнаваме колко лошо се отразява това на умовете ни. Помните ли едно време, когато нямаше мобилни телефони и носехме със себе си тефтерче с домашните номера на приятелите, колегите и роднините си? Аз лично знаех на изуст поне 5-6 номера. Отделно от телефонните номера, “изключването” от дигиталния свят ни помага и в много други отношения, като например да помним по-лесно неясни подробности за хората и нещата. Това е изключително важно, защото тези “уау, не мога да повярвам, че не си забравил това” моменти обикновено са придружени от смях и истории, които помагат за сближаването между хората.

5. Ще бъдете по-щастливи и по-здрави.

Ние всички познаваме онова, задвижвано от технологиите безпокойство, онзи страх, че изпускаме най-новите събития, разговори, продукти или публикувано съдържание. Това може да доведе до пристрастяване към Интернет (да, точно така, дори въпросната пристрастеност е вече научно доказана) и излишен стрес. Когато оставите мобилното си устройство ще можете да погледнете нещата в перспектива и да се съсредоточите върху това, което е важно в живота Ви. Ще започнете да имате по-добри взаимоотношения, да бъде по-здрави и по-щастливи. Има безброй случаи и проучвания, които показват положителни резултати, когато става въпрос за почивка от технологиите.

Изключете се за известно време и ще видите положителни промени в живота си!