8 неща, с които пречим на добрия си сън

Вижте кои вредни навици Ви пречат да спите дълбоко, дълго и спокойно.

Все повече хора се оплакват от проблеми със съня и трудното заспиване вечер. Причините за този проблем могат да са най-различни – натоварено ежедневие, стрес, дори и множеството задачи, които ни очакват. Понякога здравословните проблеми също оказват влияние на съня и тогава консултацията с личния лекар става задължителна.

До голяма степен смущенията на съня и трудното заспиване вечер се дължат на някои вредни навици, които хората имат, дори без да осъзнават това.

Вижте най-разпространените от тях и открийте дали ги имате:

Постоянно си проверявате телефона

Поне час преди да легнете, не гледайте телефона и не четете нищо в него. Очите ви трябва да починат от светлината на екрана.

Неудобна възглавница

Изберете възглавница, която не уморява врата и не ви схваща в раменете. Придържайте се към следните правила: трябва да дава опора на гръбнака ви в естествена позиция, да е подходяща за вашата специфична поза по време на сън, ако страдате от алергии, тя трябва да бъде устойчива на прахови акари и да е направена от хипоалергични материали.

Ако спите по гръб или по корем – изберете по-тънка възглавница. Ако спите настрани – изберете по-твърда, плътна възглавница.

Не взимайте душ точно преди лягане

Ако се къпете вечер, опитайте се да го правите най-малко час преди да легнете да спите.

Гледате часовника посред нощ

Будите се през нощта и автоматично поглеждате колко е часът. Голяма грешка! Като знаете колко часа ви остават да спите, тревожите мозъка си и повторното заспиване става почти невъзможно.

Липса на слънчеви лъчи

Опитайте се да излизате по-често през деня на слънчева светлина и да си набавите поне минимално количество витамин D. Освен че ще се почувствате по-добре, ще намалите риска от настинка.

Липса на движение

Ходете или тренирайте, правете упражнения, гимнастика, каквото и да е, но трябва да се движите поне 20 минути на ден. Особено, ако през деня работите на бюро и сте в седнало положение през повечето време.

Спите твърде много през уикенда

Така нареченото наспиване или доспиване през уикенда, за да компенсирате ранното ставане през седмицата, ви играе лоша шега. Всъщност, за да сте здрави и да се чувствате добре, учените казват, че трябва да се будите по едно и също време всеки ден. В противен случай обърквате режима си на спане.

Гледате телевизия, за да заспите

Една от най-големите грешки, която правят много хора. Заспивате на светлината от телевизора, слушате го и си мислите, че това ви помага да заспите, а всъщност ви вреди изключително много. За да се отпуснете и да заспите, по-добре си пуснете релаксираща музика, но не от телефон или телевизор.

Така наречената “синя светлина” от екраните пречи на тялото да произвежда мелатонин, хормонът, който ви помага да заспите. Ефекта от това е, че вместо да заспите по-бързо на телевизор, вие не можете и се изнервяте още повече.