Боя, с която древните маи са оцветявали телата си, помага срещу рак

Боя, с която древните маи са оцветявали телата си, помага срещу рак | Диана

Съединението биксин предотвратява образуването на ракови клетки.

Естествена добавка, която придава жълт или оранжев цвят на хранителни продукти, може да помогне за предпазване от кожен рак, съобщава сайтът TechTimes, позовавайки се на изследване, проведено в Университета на Аризона, САЩ.

Съставката анато, която се извлича от растението ачиоте (на снимката), е използвана от древните маи като боя за тяло. В наши дни анато масово се употребява в хранителната индустрия като добавка, придаваща характерния цвят на продукти като масло, маргарин или сирене чедър.

В изследване с мишки специалисти от университета в Аризона са установили, че съединение в добавката анато, известно като биксин, предотвратява образуването на ракови клетки и предпазва от кожни увреждания от ултравиолетова радиация. Съединението не унищожава раковите клетки, а пречи за формирането им, обясняват изследователите.

“Съединението биксин служи като вътрешна защита срещу ултравиолетови увреждания, като активира защитните механизми на клетките срещу действието на канцерогени. Откритието е уникално, тъй като касае хранителна добавка, а не слънцезащитен продукт”, пишат изследователите в сп. “Free Radical Biology and Medicine”, цитирано от TechTimes.