Негативни последици от зависимостта към смартфоните

Ако използвате смартфона си като “одеяло за сигурност”, с което да облекчите чувството на тревожност или самота, единственото, което ще постигнете е само да се отчуждите от хората около вас. Стремежът ви да сте винаги в световете, с които телефонът ви свързва, ще ви лиши от реалните взаимоотношения лице в лице, които могат да ви помогнат да се свържете с другите, а това от своя страна да облекчи тревожността ви и да повиши настроението ви. Накратко, лекарството, което избирате, за да излекувате тревожността си (ангажирането със смартфона), всъщност влошава състоянието ви.

Пристрастяването към смартфона може да доведе до различни проблеми като:
Виртуалните връзки се превръщат в приоритет

Пристрастяването към социални мрежи, приложенията за запознанства, текстовите съобщения може да достигне до точката, в която виртуалните приятели стават по-важни от реалните отношения. Всички сме виждали двойките, които седят заедно в ресторант, игнорирайки се един друг и вперили погледи в телефоните си. Докато интернет може да бъде чудесно място да се срещате с нови хора, да се свържете отново със стари приятели или дори да започнете романтични взаимоотношения, онлайн връзките не са здравословен заместител на взаимодействията в реалния живот. Приятелствата във виртуалното пространство могат да бъдат привлекателни, тъй като те съществуват в балон – тоест, не подлежат на същите изисквания като реалните взаимоотношения. Натрапчивото използване на приложения за запознанства може да стане причина да се фокусирате върху краткосрочни връзки, вместо да развивате дългосрочни взаимоотношения.
Претоварване с информация

Натрапчивото сърфиране в мрежата, гледането на видеоклипове, пускането на игри или постоянното скролване в нюзфийда, може да стане причина за намалена продуктивност на работа или в училище. Прекомерното използване на интернет може да ви накара да пренебрегнете други аспекти от живота си – от реалните връзки до хобита и социални интереси.
Виртуалната интимност вреди на реалната

Прекомерното използване на интернет порнография, сексуални услуги, размяна на голи снимки или други опции за възрастни оказват отрицателно въздействие върху реалните ви интимни взаимоотношения и цялостното емоционално здраве. С течение на времето проблемите се задълбочават, защото анонимността и богатият избор от услуги в интернет улесняват прекарването на часове във фантазии, които са невъзможни в реалния живот. Прекомерното използване на приложения за запознанства, които улесняват неангажиращия секс, може да затрудни развитието на дългосрочни интимни отношения или да навреди на съществуващи такива.
Задълбочаване на проблемите с хазартната зависимост

Проблемите с пристрастяването към хазарта се проучват от години и е добре известно, че наличието на неизброими възможности в онлайн пространството, правят хазарта много по-достъпен.
Търговията с акции или пазаруването онлайн също са сериозни причини за финансови и социални проблеми. Пристрастените към сайтове като eBay често се будят в странни часове през нощта, за да са на линия в последните минути на някой търг. Изследвания показват, че значителна част от нещата, които се купуват в интернет, или са ненужни, или са твърде скъпи, но потребителите просто се подчиняват на вълнението, което изпитват в надпреварата в търговете.
Усещане за самота и депресия

Много хора си мислят, че глобалната мрежа е чудесен начин да избягат от самотата, отегчението и депресията, но истината е, че се случва точно обратното. Проучване от 2014 г. установи връзка между прекомерното използване на социалните медии и състояния като депресия, тревожност, самота. Потребителите, особено тийнейджърите, са склонни да се сравняват неблагоприятно със своите приятели в социалните медии, което увеличава чувството за самота и депресия.
Чувство на тревожност и понижена продуктивност

Данни от мащабно изследване в областта показват, че дори самото присъствие на телефон на работното място може да направи хората по-тревожни и да намали продуктивността им.
Повишено ниво на стрес

Използването на смартфон за работни цели често означава, че на практика работният ви ден не свършва. Вие сте под постоянно напрежение, а необходимостта непрекъснато да проверявате и да отговаряте на съобщения, повишава стреса и увеличава риска от Синдрома на прегаряне.
Затруднена концентрация

Непрекъснатият поток от съобщения и информация влияе негативно на мозъчната дейност, затруднява концентрацията, вреди на креативността и продуктивността. Телефонът изисква толкова много внимание и време, че ви лишава дори от тихите моменти, които са така необходими за творчеството и решаването на проблеми. Вместо да бъдем сами с нашите мисли, сме винаги онлайн и свързани.
Нарушения на съня

Прекомерното използване на смартфони може да наруши съня ви, което оказва сериозно влияние върху цялостното ви психично здраве, паметта и когнитивните способности.
Насърчаване на нарцисизма

Изследване в Обединеното кралство установи, че хората, които прекарват много време в социалните медии, са по-склонни да показват отрицателните личностни черти на нарцисизма. Непрекъснатото публикуване на ваши снимки, мисли и подробности за живота ви може да създаде нездравословна егоцентричност, която да ви отдалечи от реалните взаимоотношения и да направи борбата ви със стреса още по-трудна.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: https://psychology.framar.bg