Антиоксидантите и бременноста

Антиоксидантите и бременноста | Диана image 1

Всяка майка желае най-ценното ѝ – нейното дете, да бъде здраво. А онова, което прави здрава майката, ще направи здраво и бебето.

Какво са антиоксидантите?

Антиоксидантите са антидота на всички свободно разхождащи се вредители в човешкия организъм – тежки метали, токсични съединения и токсини. Важна роля им се отрежда и като определящи за това дали новороденото би развило в последствие податливост към наднормено тегло или глюкозна непоносимост.

Диетите с високо съдържание на въглехидрати и лоши мазнини често водят до оксидативен стрес, след който следват изходи като диабет и наднормено тегло.

Ребека А.Симънс – неонатолог в Детската болница във Филаделфия казва: “Ако можем да предотвратим оксидативен стрес при бременни животни, значи може да бъде предотвратено и затлъстяването на цяло поколение“.

Думите ѝ са защитени от проучване в същата болница, като в експеримента четири групи от плъхове са били подложени на различни хранителни режими. Първите две групи са получили диети с високо съдържание на лоши мазнини, а другите – по-балансирани режими, от които извличат по-голямо количество антиоксиданти.

След края на експеримента се наблюдава повишаване на оксидативния стрес и развиване на глюкозна непоносимост у първите две, а вторите – потомство с по-ниски нива на непоносимост към глюкозата и нулева податливост към затлъстяване.

Къде?

 Антиоксиданти съдържат много от цитрусовите плодове – лимони, портокали и грейпфрути.

Други плодове, от които можем да извлечем полезните съставки, са и малините, ягодите, нарът, боровинките и гроздето.

При зеленчуците с високо антиоксидантно съдържание се подреждат доматите, броколите, цвеклото, спанакът и зелето.

При ядките цар е орехът. С високо съдържание на Омега 3 мазнини и благоприятно действие при облекчаване на астма (едно от всеки четири деца страда от астма), орехите поддържат и имунната система. Други ядки с високо съдържание на антиоксидантни вещества са бадемите, фъстъците и лешниците.

Как?

Тук важи правилото: Колкото по-малко, толкова по-добре. И колкото повече – толкова повече.

Колкото по-малко, толкова по-добре: Редуцирането на термичната обработка на продукта спомага за задържането на максимално количество полезни съставки, които тялото ви да извлече от храната.

Колкото повече – толкова повече: Колкото повече свежи продукти консумирате, толкова по-здрави ще бъдете както вие, така и децата ви.

Автор: Александра-Емили Кокова, www.1001recepti.com