Знаете ли, че хималайската сол се използва не само за готвене

Знаете ли, че хималайската сол се използва не само за готвене | Диана image 1

Хималаите са голяма планинска верига, която се простира върху няколко държави – Китай, Непал, Мианмар, Пакистан, Бутан, Афганистан и Индия. Повечето хора свързват Хималаите с връх Еверест, най-високия връх на Земята. Доста по-малко хора са наясно с това какво представлява Хималайската сол, пише “Фрамар”.

Преди няколкостотин милиона години запасите от кристализирана морска сол, които сега се намират дълбоко в Хималаите, били покрити с лава. Лавата се втвърдила и солта под нея не се е излагала на никакви външни въздействия. Този факт е особено важен в днешните модерни времена в които човешкото замърсяване засяга всяко кътче от природата. Поради това се смята, че Хималайската розова сол е най-чистата сол, която може да се намери на Земята. Розовият цвят на солта е индикация, че тя е богата на минерали и има високо съдържание на желязо.

Ползи от Хималайската сол

Хималайската сол съдържа над 80 минерали и елементи. Около 85% от състава й е натриев хлорид, а останалите 15% включват магнезий, калций, калий, натрий, бикарбонат, бромид, борат, стронций, флуорид и др.

Поради наличието на тези минерали Хималайската сол има следните полезни действия:

 • Разтваря и премахва вредните токсини;
 • Подобрява електролитния баланс;
 • Подпомага хидратацията;
 • Регулира съдържанието на вода, както вътре в клетките, така и извън тях;
 • Балансира водородният показател pH и помага за намаляване на киселинния рефлукс;
 • Предотвратява мускулните спазми;
 • Подпомага метаболизма;
 • Укрепва костите;
 • Понижава кръвното налягане;
 • Помага на червата да абсорбират по-добре хранителните вещества;
 • Предпазва от гуша (увеличение на щитовидната жлеза);
 • Подобрява циркулацията в организма.

Смята се още, че повишава либидото, намалява признаците на стареене и помага за детоксикацията на организма от тежки метали.

Himalayan-Salt-Plate-Giveaway1

Розовата Хималайска сол срещу обикновената морска сол

Розовата сол се добива в планината, но технически тя също е морска сол. Солта идва от соленоводните морски басейни – океани, морета и езера. Хималайската сол обаче е предпазена от всякакви външни влияния и поради това се смята за най-чистата форма на морска сол в света.

Предлаганата на пазара рафинирана готварска сол е лишена от всички полезни минерали, освен натриевия хлорид. Освен това тя е подложена термична и химическа обработка. Съдържа и противослепващи агенти, които пречат на солта да се разтвори в организма. По този начин тя се отлага в органите и тъканите, а това води до тежки здравословни проблеми. И накрая, йода, който се добавя в готварската сол най-често е синтетичен, което го прави труден за обработване на тялото. Шокиращо е, но според законодателството на повечето държави в готварската сол е позволено да се съдържат до 2% добавки.

Различните приложения на розовата Хималайска сол

За готвене – солта се смила предварително, поставя се в солница и се използва като всяка друга сол.

products_2339_1702113351HimalayanSaltPlate

Солни плочи – използват се като подноси, подсолявайки леко вкуса на продуктите върху тях. Могат да се използват по няколко начина:

Охладени – може да поставите върху тях плодове, зеленчуци, суши,сирене и др.;

Замразени – за студени десерти, сорбета и др.; Нагорещени – за изсушаване и затопляне на зеленчуци, скариди, филе от риба, тънко нарязани пържоли или дори за пържене на яйца. Плътните солни блокове осигуряват равномерно разпределение на топлината по цялата им повърхност.

Най-хубавото на плочите с Хималайска сол е, че имат естествено анти-микробно действие и почистването им изисква само едно бързо изплакване.

За баня – разтворена във ваната Хималайската сол има детоксикиращо действие. Нейните хранителни съставки стимулират кръвообращението и успокояват болките в мускулите. Наличието на над 80 минерали и елементи подхранва кожата и носи лечебен и терапевтичен ефект върху ума и тялото.

Пречистване на въздуха – това са кристалните скални лампи с Хималайска сол, които пречистват въздуха.

За декорация – на пазара се предлагат все повече красиви интериорни предмети за дома, изработени от Хималайска сол.

Източник: Фрамар.БГ