Повече богати на калий храни в детството – по-здраво сърце

Повече богати на калий храни в детството – по-здраво сърце | Диана

Най-добре е калият да се приема с храната, а не чрез хранителни добавки.

Консумацията на богати на калий храни е доста по-ефективна от безсолната диета, твърдят учени Бостънския университет.

В своето проучване, публикувано в сп. JAMA Pediatrics те са проследили навиците на хранене и кръвното налягане на 2185 деца на възраст около 10 години.

Според експертите приемането на повече калий през детството значително повлиява сърдечносъдовото здраве дори и години след това, намалявайки риска от хипертония в зряла възраст.

Те посочват, че хората в глобален мащаб консумират твърде много сол, като над 75% от нея идва от индустриално преработените храни.

Американските специалисти са установили, че за възрастните с високо ниво на артериално налягане, всяка единица увеличаване на съотношението на натрия към калия в организма е свързана с 24% вероятност от нарушения в сърдечносъдовата система.

Ето защо приемът му е задължителен, като препоръчителната дневна доза калий е около 4,700 мг.

Най-добре е калият да се приема с храната, а не с хранителни добавки.

Този микроелемент се съдържа в най-голямо количество в цитрусовите плодове, млякото, броколите, бобовите растения, зелените зеленчуци и бананите.

Специалистите съветват родителите да включват в менюто на децата си тези храни още от най-ранна детска възраст, за да им осигурят здрав и пълноценен живот и в бъдеще.

Повишаване на систолното и диастолното кръвно налягане увеличава риска от развитие на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, втвърдяване на артериите (атеросклероза или артериосклероза), увреждане на очите и инсулт (мозъчно увреждане).

Поради тази причина контролирането на високото кръвно налягане е изключително важно, за да могат усилията да бъдат насочени към нормализирането му и предотвратяването на евентуални усложнения.