Ново суперлекарство спасява от диабет и затлъстяване

Ново суперлекарство спасява от диабет и затлъстяване | Диана

Убива желанието за ядене на храните, от които се пълнее най-много.

Ново суперлекарство с тройно действие за лечение на диабет и затлъстяване скоро ще може да спасява човешки животи, съобщи списание “Nature Medicine”. То се прилага под формата на седмична инжекция. С медикамента значително се сваля тегло – 30 процента само за две седмици. Също така намалява желанието за ядене на храните, от които най-много се пълнее – тестени изделия и сладкиши, и изгаря много по-бързо приетите калории.

Учени от Изследователския център за обществено здравеопазване в Мюнхен, Германия, излекували плъхове от диабет тип 2 и затлъстяване чрез инжектиране на медикамента .

Специалистите на практика са разработили съединение, което “впряга” мощта на три естествено отделяни хормона, като същевременно понижава нивата на кръвната захар и потиска апетита, без да оказва странични ефекти. Те вярват, че суперлекарството ще бъде тествано на хора до две години и до 2020 година вече ще бъде достъпно за пациенти.

“Разполагаме с медицинска алтернатива на бариатричната хирургия. Методът ни се прицелва към три мишени едновременно. Наричаме съединението суперлекарство, тъй като към днешна дата няма съобщения за нищо друго с подобна мощ и ефикасност. Потенциалът му за борба с метаболитните заболявания е без аналог”, пишат изследователите в своя доклад за експеримента с плъховете.

Британски специалисти обаче предупреждават, че настоящото изследване е на относително ранен етап и са необходими по-нататъшни клинични изпитания, за да се потвърди, че подобно лечение ще бъде безопасно и ефективно за хора.