Определете своя тип затлъстяване и вижте как можете да решите този проблем

Определете своя тип затлъстяване и вижте как можете да решите този проблем | Диана

Противно на общоприетото мнение, затлъстяването идва в много различни форми.

Рисковете за здравето, свързани с него, включват диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, рак, инсулт, а често и проблеми с гърба и ставите.

Има шест различни вида затлъстяване, които могат да бъдат идентифицирани чрез мястото, където тялото складира мазнини.

Когато откриете кои са проблемните части, можете да определите какви промени трябва да настъпят в начина ви на живот, за да отслабнете и да се радвате на по-добро здраве.

1. Затлъстяване от храна.
Особено разпространено в Европа и САЩ, този тип затлъстяване се причинява от яденето на твърде много храна и продукти с високо съдържание на захар. По-малки порции, намаляване на захарта, както и редовни упражнения, ще помогнат за решаване на проблема.

2. Затлъстяване от нервен стомах.
Депресия, стрес и тревожност могат да доведат до затлъстяване. Тези, които страдат от затлъстяване заради нервен стомах, често прибягват до самолечение със сладки лакомства. Намаляването на приема на сладки и елиминиране на източника на стрес или депресия ще помогне при решаване на проблема.

3. Глутеново затлъстяване.
Настъпва най-често в юношеска възраст или при жени в менопауза, подложени на големи хормонални промени. Глутеновото затлъстяване най-добре се контрира, като се избягва пушенето, пиенето и продължително седене и упражняване с тежести. Разбира се, и избягване на храните с пшеничен глутен.

4. Атерогенно метаболитно затлъстяване.
При тези хора по-голямата част от мазнините е струпана в средната част на тялото, което често причинява проблеми с дишането. Консумацията на алкохол трябва да бъде намалена, ако искате да се справите с този тип затлъстяване.

5. Затлъстяване, дължащо се на венозна циркулация.
Този тип затлъстяване има тенденция да бъде наследствено и обикновено се появява при хора с подути крака или бременни жени. Бягане или изкачване на стълби помага при това затлъстяване.

6. Затлъстяване, породено от неактивност.
Този тип затлъстяване удря частите на тялото, които са били активни, но сте спрели да тренирате. Храненето на малки порции, но чести интервали може да помогне в борбата със затлъстяването, като ускорява метаболизма.

Източник: www.framar.bg