Бактерии в червата – ново откритие взриви науката за теорията на болестите

В червата ни има трилиони микроскопични бактерии.

Вероятно има хиляди различни видове и те започнат да се движат малко след като сме се родили.

Бактериите може да не са част от тялото ни, като мозъка или сърцето, но те все пак играят

важна роля в оформянето на това кои сме ние. Тези бактерии от червата помагат за смилането на нашата храна, установяват метаболитна скорост, регулират нашето тегло и имунната система.

Но през последните години, учените изследват нездравословния начин на хранене, който води до грешен баланс на  популациите на бактерии, а това частично, загатва за ръст на някои съвременни хронични заболявания като затлъстяване и синдром на раздразненото черво.

Екип от учени, начело с микробиолога Sonnenburg от Станфордския университет, изследва хората Hadza – Хадзапи в Танзания.

Хадзапи е една от последните групи от хора, които живеят в традиционен, номадски начин на живот, като всички хора, които са живели само преди няколко десетки хиляди години. Въпреки липсата на достъп до съвременни здравни грижи, Хадзапи до голяма степен нямат хронични заболявания.

Хадзапи има много по-разнообразна микробиоза на червата. Освен това, видовете чревни бактерии се различават значително, тъй като племето променя диетата си от сезон на сезон.

Ново проучване, публикувано 25 август в списание Science, показва, че диетата на човек е силно продиктувана от разнообразието на чревния микробиом и че хората, живеещи в индустриализирания свят, имат много по-малко бактерии в червата, което може да се отрази неблагоприятно на тяхното здраве.

Хадзапи е коренно население, живеещо в централната долина в северна централна Танзания.

Има останали по-малко от 1000 души. Сред тях само около 200 души живеят в един напълно традиционен начин на живот, непроменени в сравнение с предците си, събират храна ежедневно и се местят от региона в регион, като вземат предвид сезонните колебания.

Там има 2 основни сезона: валежен и сух. По време на първия сезон храната е плодове и мед. По време на сухия сезон те ловуват антилопи. Диетата им се различава значително през тези два сезона, а единствените общи елементи са богатите на фибри клубени и плодовете от баобаб, които са на разположение през цялата година.

Но Хаджапи не ядат преработена храна.

За да изследват чревната флора на хората там, изследователите взели проби от изпражнения от близо 190 мъже и жени за четири сезонни промени или около 18 месеца.

Тогава след като анализирали пробите и установи, че чревната микрофлора варира заедно с промяната на диетата от сезон на сезон, което е първото доказателство за циклична промяна в човешкото тяло.
Видовете бактерии, присъстващи в пробите от фекалиите, събрани през сухия сезон, изчезнат през дъждовния сезон, за да се върнат в следващия сух сезон.

Освен че има голямо разнообразие от чревни бактерии, хората там имат много видове бактерии, които имат и други затворени групи в Южна Америка и Папуа-Нова Гвинея. Изследователите казват, че нещо в съвременното общество причинява изчезването на  чревните бектерийни видове.

Изследователите твърдят, че един от факторите, който влияе върху разнообразието на чревната микробиоза, може да бъде диетата.

Според изследователите Хаджапи консумират 150 грама фибри дневно, 10 пъти повече от хората в развитите страни.

Учените смятат, че относително ниската продължителност на живота на Хаджапи, която е 46 години, се дължи главно на висока детска смъртност и смърт от произшествия като падане от дърво при събиране на мед. Но хроничните заболявания са редки, дори сред възрастните.

Източник: http://www.zdrave.ws