Как да се предпазите от грипове и простуди през зимата

Как да се предпазите от грипове и простуди през зимата | Диана

Билковите чайове и свежите плодове унищожават много от вирусите. Добре е да дезинфекцирате работното си място и телефона си.

Именно рязката промяна в температурите през деня крият най-големите изненади, които най-често са свързани с неусетни и коварни настинки и грип, който ще ни връхлети според лекарите в края на януари, съобщава Getty Images/Guliver.

За да се предпазите от подобни неразположения на организма през зимния сезон, вижте осем прости правила, които може да спазвате с лекота, за да бъдете здрави.

1. Заменете сутрешното кафе с чаша горещ билков чай. Може да добавите лимон и мед, да го изпиете на гладно или след закуска. За разлика от кафето, колкото и чаши чай да изпиете на ден, те няма да ви повлияят зле, напротив ще се почувствате по-добре. Освен това чаша чай е най-бързият и лесен начин да се сгреете в студените дни.

2. Хранете се с повече протеини. Храната е важен фактор срещу настинката и грипа. Тя ви дава енергия и снабдява организма ви с необходимите му вещества. В сезона, когато трябва да сте силни, консумирайте повече протеини. Яйца и кисело мляко за закуска, или риба за обяд.

3. Спортуването през зимата също е задължително, за да бъдете здрави и във форма. Бъдете внимателни, когато сте във фитнеса. Не излизайте потни веднага след тренировка, защото студеният въздух ще ви повали. Освен това почиствайте добре уредите (дори и персонала на залата да го прави) преди да започнете упражненията.

4. Дезинфекцирайте работното си място. Преди кафето с колеги сутрин, избършете с антимикробна мокра кърпичка бюрото и компютъра си. Въпреки че вие работите на него, в сезона на настинките и грипа, микробите са навсякъде.

5. Прибавете към менюто си прясно изцедени сокове. Няма по-добър враг на грипа от витамините. Хапвайте и повече сезонни плодове.

6. Използвайте нощта пълноценно! Добрият сън е едно от най-важните неща за здравето. 7-8 часа сън са необходими, за да може човек да си почине максимално. Затова не спестявайте от времето си за сън и за почивка.

7. Глезете се по-често. През зимния сезон нямате възможност да спортувате навън или да се разхождате в парка. Но дори през студените дни тялото ви има нужда от релакс. Ходете на масаж веднъж месечно. По този начин ще си отпочивате и ще възстановявате организма си от стреса и работата по-бързо.

8. Дезинфекцирайте телефона си един-два пъти на ден.

Телефонът е най-използваното нещо през деня. Говорите, проверявате пощата си, влизате в социалните мрежи и всичко става, докато се храните, работите или сте на пазар. Това прави телефона един от най-големите носители на микроби.