4 фалшиви заплахи за здравето ви

4 фалшиви заплахи за здравето ви | Диана

Бъдете спокойни. В действителност, те не са толкова опасни.

Без значение през колко грипни сезона сте преминали през живота си, има голям шанс все още да вярвате на някои митове по отношение на здравето си.

Всъщност голяма част от хората приемат за верни наложени твърдения от миналото и все още се притесняват за неща, за които не трябва.

Тъй като студените дни вече са факт, а с тях идват и повечето грипове, прочетете кои са фалшивите заплахи за здравето ви, за които не бива да се притеснявате повече:

Излизате навън с мокра коса

Ако направите подобно нещо, може да почувствате „втрисане“, но не и да се разболеете. Настинките се причиняват от вируси, а мократа коса по никакъв начин не влияе върху риска от това да влезете в контакт с подобен вирус. Вирусите имат способността да се разпространяват чрез кихане или кашляне.

Не сте се облекли подходящо в студеното време

Според експертите, дали сте се облекли с два пуловера или „по-скромно“, няма да окаже влияние върху вашето здраве в грипния сезон. Студеният въздух не играе важна роля в това дали ще се разболеете или не. Това може да ви се случи дори когато, макар и постоянно облечени с дебели дрехи, говорите в близост до човек, който би могъл да ви зарази с вирус.

Имате недостиг на витамин С

Все още има различни мнения по въпроса дали достатъчните нива на витамин С във вашия организъм по това време от годината могат да ви предпазят от настинки. Според някои проучвания, витамин С в големи дози няма да ви предпази от грипа, но пък ще ви помогне да се преборите по-бързо с него. От друга страна, витамин С е приятел на имунната ви система и я прави по-силна и издръжлива на болести.

В близост сте до някого, който е болен

Разбира се, да се стараете да стоите по-далеч от болни хора е добър начин да се предпазите от настинки, но не и сигурна стратегия. Всъщност хората могат да разпространяват грипа още преди да разберат, че са болни (най-често един ден преди да се появят симптомите). Освен това не забравяйте, че вирусите могат да се прехвърлят чрез здрависване и дори чрез заразени предмети.