Това са най-ефикасните храни за чистене на плаката от артериите!

Това са най-ефикасните храни за чистене на плаката от артериите! | Диана

Прочистването на артериите не е бърз процес. Имайте търпение.

Трябва да си дадете време за постепенното намаляване на плаките. Нужно е да решите и да си поставите за цел да се храните здравословно, за да имате по-дълъг и ползотворен живот.

Ето храните, които могат да ви помогнат да изчистите артериите си:

1.Авокадо 

Изследване, проведено в Мексико разкрива, че хората, които консумират авокадо всеки ден могат да намалят холестерола в кръвта си със 17%. Можете лесно да го добавите към вашата диета, като вземете парче от авокадо за сандвича, вместо майонеза.

2. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни съдържат много разтворими фибри, които помагат да изхвърлите холестерола от организма. Яжте повече кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб.

3. Зехтин

Зехтинът винаги се счита за най-добрия вариант за здравето на сърцето, защото премахва лошия холестерол от организма. Просто го добавете към салати или поръсете пълнозърнест тост.

4. Орехи

Бадемите и орехите са най-добрите варианти за поддържане на здравето на сърцето.

5. Мазна риба

Риба тон, скумрия, херинга и сьомга са богати на омега-3 мастни киселини, които са важни, за да имате здраво сърце и артерии.

6. Аспержи

Аспержите са едни от най-добрите храни, почистващи артериите. Те помагат да се намали възпалението и да се премахнат съсиреци от кръвта.

7. Нар

Фитовеществата в нара стимулират производството на азотен оксид, който регулира потока на кръвта и предотвратява запушването на артериите.

8. Броколи

Високото съдържание на витамин K в броколите намалява вредните ефекти на калция. Съдържанието на влакна, присъстващи в него поддържа кръвното налягане под контрол и също така намалява нивата на холестерола.

9. Куркума

Ключовият компонент куркумин е спасител на сърцето. Тя е една от най-препоръчаните подправки за лечение на атеросклероза.

10. Райски ябълки

Те са богати на фибри и полифеноли, които са полезни за намаляване на лошия холестерол и триглицеридите. В действителност, те съдържат два пъти повече антиоксиданти от обикновените ябълки.

11. Портокалов сок

Една чаша чист портокалов сок на ден не само може да ви спаси от високо кръвно налягане, но също и да ви предостави някои жизнено важни антиоксиданти, които да подобрят функцията на кръвоносните съдове.

12. Канела

Магическата пръчка канела може да спаси сърцето чрез понижаване на лошия холестерол до 26%. Тя предотвратява образуването на плаки в стените на артериите.

13. Червени боровинки 

Изследвания показват, че редовната консумация на сок или екстракт от червени боровинки може да намали нивата на лошия холестерол. Освен това общият риск от сърдечно-съдови заболявания се намалява с 40%.

14. Кафе

Според едно проучване, проведено в Холандия, редовните консуматори на кафе намаляват шансовете за развитие на сърдечно заболяване с 20% в сравнение с въздържателите. Тук ключовата дума е умереност – по 2-3 чашки на ден – без сметана, мляко или захар, може само малко мед в кафето.

15. Сирене

Яжте нискомаслено сирене три пъти на ден по 20-30 грама, за да имате здраво сърце.

16. Зелен чай

Зеленият чай съдържа мощен антиоксидант, наречен катехин, който е по-силен от витамин С и не позволява абсорбцията на холестерол от организма. Освен това, той ви спасява от рак и затлъстяване.

17. Диня

Динята може да помогне на тялото ви да произвежда азотен оксид, който е от полза за разширяване на кръвоносните съдове. Това става с помощта на специален вид аминокиселина, известна като Л-цитрулин (L-citrulline)