Карнитинът гори мазнини и предотвратява оксидативния стрес

Карнитинът гори мазнини и предотвратява оксидативния стрес | Диана

Срещащото се в природата химично съединение, карнитин или L–карнитин, технически погледнато не е аминокиселина. Всъщност е дипептид, образуван от основните аминокиселини лизин и метионин. Поради това, често е класифициран като аминокиселина. Карнитинът играе важна роля в енергийния метаболизъм в животинските и растителните клетки, подобрява енергийното снабдяване на мозъчните клетки и помага за понижаване на нивата на стрес, независимо от физическо или психическо естество.

Образуването на енергия от мазнините е една от основните функции на карнитина. Поради свойството да “изгаря” мазнини и да оптимизира метаболизма на мазнините, карнитинът е известен като фет-бърнър. Мастните киселини се транспортират в митохондриите (електроцентралите) на клетката,  където се изгарят, за да се освободи енергия. Полезните, дълги, разклонени вериги на мастните киселини могат да преминат през вътрешната митохондриална мембрана само чрез естерификация с карнитин. Противно на това, средните и късите вериги на мастните киселини могат да проникнат през мембраната без биологичен носител.

В комбинация с редовни спортни дейности, карнитинът може да доведе до по-висока скорост на изгаряне на мазнините. Това е от полза за желаещите да намалят теглото си, тъй като спортуването става по-приятно. Освен това карнитинът може да направи физическата активност по-продължителна без умора, като окислява аминокиселините в тялото. Количеството карнитин контролира скоростта на транспортиране на мазнините.

Нуждата е различна при мъже и жени, тъй като мъжете по природа имат повече карнитин в червените си кръвни клетки, отколкото жените.

Проучвания са показали, че затлъстяването може да доведе до недостиг на карнитин. В този случай  примането на карнитинова добавка има благоприятно влияние.

Карнитинът е полезна добавка при третирането на диабета.

Едно проучване от 2007 г. показа, че L-карнитинът, приеман като добавка, подобрява чувствителността към инсулин като част от лечението на диабета. Освен това той намалява холестеролните нива при диабетици и има позитивен ефект върху мазнините в кръвта (триглицеридите).

Карнитинът също протектира свободните радикали и така предотвратява оксидативния стрес и намалява риска от сърдечни, циркулационни, бъбречни и очни болести. Диабетиците обикновено са предразположени към такива болести, т.к. високото ниво на кръвната захар  атакува кръвоносните съдове.
Карнитинът е важен, за да бъде здрава кожата ни.

Най-големият човешки орган – кожата, изисква креатин, за да поддържа естествената си функция. Това подпомага образуването на свързващи тъкани, метаболизма на кожата и подновяване на клетките. Креатинът е образуван от аминокиселините аргинин и метионин, която е част от карнитина. Карнитинът играе косвено важна роля за здравето на кожата.

Източник: Пулс.БГ