Полезни навици, които ще стимулират метаболизма ви

Ако искате да подобрите здравето си и да отслабнете, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е вашият метаболизъм. Той има голямо влияние върху това как клетките се захранват с хранителни вещества. Именно проблемите с метаболизма са причина за наднормено тегло.

Ето списък с 11 добри навика, които ще помогнат да подобрите метаболизма си:

1. Хранете се по график

Нашето тяло е умно – помни. То очаква да се храни в определено време. Тялото ще използва голяма част от своята енергия до настъпването на това време, знаейки, че скоро ще получи нова енергия (храна).

Ако се храните нередовен, тялото складира енергия, вместо да я използва, защото няма да е сигурно кога точно ще получи нова порция.

Храненето на всеки 3-4 часа ще помогне на тялото ви да използва цялата складирана енергия.

2. Пийте повече течности

Достатъчният прием на течности допринася за добрата обмяна на веществата.

Когато тялото ви е лишен от вода, то изгаря по-малко калории, а черният дроб се концентрира върху възстановяването на водоснабдяването на организма и не обръща внимание на изгарянето на мазнините.

Ето защо трябва да се пият повече течности!

Ако не обичате да пиете вода, заложете на чая. Зеленият чай е чудесно избор, защото перфектно хидратира тялото.

3. Млечните продукти са наши приятели

Качествените млечни продукти съдържат много хранителни вещества, които са от съществено значение за изгарянето на мазнините и изграждането на мускулите.

Например калций играе значителна роля в обмяната на веществата. Колкото повече калций се съдържа в мастните клетки, толкова повече мазнини ще бъдат изгорени.

4. Бъдете физически активни

Всеки вид физическа активност – ходене, бягане, танци, фитнес, допринася за по-бърз метаболизъм. Разтегателните упражнения са най-добрите, тъй като те насърчават по-бързия растеж на мускулната тъкан.

Нашите мускули изискват енергия, дори когато тялото е в покой. Ето защо най-добрият начин да ускорите метаболизма си е да спортувате редовно.

5. Ставайте рано

Слънчевата светлина оказва благотворно влияние върху метаболизма.

Утринното слънце помага на тялото ви да регулира тези биологични процеси, които зависят от промяната на деня и нощта, а това е от жизненоважно значение за вашата консумация на енергия.

6. Не елиминирайте напълно въглехидратите

Много диети изцяло забраняват консумацията на въглехидрати. За да може правилно да се синтезира серотонин – хормонът на щастието, трябва да има достатъчни нива на въглехидрати в организма.

Пълната липсата на въглехидрати може да има и отрицателен ефект върху дейността на мозъка, което е и допълнителен стрес и за тялото.

7. Забравете за глезотиите

Ако сте почитател на чипса, сандвичите и сладкишите, трябва да сте наясно с факта, че честото похапване на подобен тип храна забавя метаболизма ви.

Енергията, която получаваме от храната обикновено стига за 3-4 часа. След това тялото започва да консумира енергия като изгаря натрупаните мазнини.

Постоянно хапване на глезотии пречи на тялото да изгаря складираните мазнини, което е гаранция, че ще качите килограми.

8. Използвайте йодирана сол

В момента е модерно да се използват какви ли не видове сол, а всички забравихме за добрата стара йодирана сол.

Недостигът на йод уврежда щитовидната жлеза, а това има отрицателно въздействие върху метаболизма на организма.

9. Хранете се с чиста, органична храна

Животни, хранени с антибиотици и хормони на растежа. Растения, отглеждани със синтетични минерални, торове и пестициди… Не звучи съблазнително, нали? Но това в реалността!

Започнат да се храните разумно, избирайки чиста храна, в която химията е възможно най-малко.

10. Поддържайте здравословно (високо) ниво на желязо

Недостигът на желязо води до липса кислород в мускулите, което подкопава здравето.

Ако липсва желязо в диетата ви, яжте повече месо, риба и ябълки.

11. Туширайте стреса

Стресът е част от ежедневието на модерния човек, но това не означава, че трябва да свикваме с него. Напротив, трябва да се бори да го намали, дори го унищожим напълно.

Повечето проблеми, свързани с метаболизма, се дължат на нашата неспособност да се справим със стреса. Когато сме стресирани, щитовидната забавя метаболизма, което води до увеличаване на теглото.

Автор: Бисер Костадинов

Източник: http://www.highviewart.com