Избягвайте тези 5 храни, за да нямате киселини

Избягвайте тези 5 храни, за да нямате киселини | Диана

Вие решете от кои продукти да се откажете, за да се отървете от киселините.

Горчивият или киселеещ вкус е ясен признак за появата на киселини. Към това се добавя и подуването, безпричинното къркорене, както и усещането за парене в гърлото и често оригване, пише сайтът Dieti.info.

Ако действието на киселините продължи дълго време, се появяват още болка и дискомфорт, тъй като e засегната лигавицата на хранопровода.

За да не се стига дотам, избягвайте да консумирате:

1. Пържените храни – освен че не са за полезни за цялостното здравословно състояние, те провокират и появата на киселини и са причина за честото парене зад гръдната кост, което се дължи на богатото съдържание на мазнини.

2. Шоколадът – комбинацията от кофеин, какао, мазнини и стимулатори, от които се приготвя шоколадът, е изключително неблагоприятна за храносмилателната система. Именно поради това диетолозите препоръчват хората, които се предпразположени към появата на киселини, да избягват шоколада или да го консумират в изключително ограничени количества.

3. Газираните напитки, в това число и газираната вода, са сред основните предпоставки за появата на киселини. В резултат на погълнатите мехурчета, стомахът се разширява. Това от своя страна води до повишаване на налягането и до появата на киселини.

4. Мазнините в месните и млечните продукти – мазнините в големи количества, на които могат да са източник определени млечни или месни продукти, както и говеждото, свинското или агнешкото месо, също предизвикват негативното въздействие на киселините върху лигавицата на хранопровода. Най-добре е да се подбират нетлъсти меса с ниско съдържание на мазнини.

5. Кофеинът – той също не се препоръчва на хората, които страдат от проблеми с храносмилането и по-точно от киселини. Една чашка кафе на ден няма да е фатална, но е по-добре кофеинът и кафето да бъдат заменени от чай от лайка или зелен чай.

Като продукти, които водят до появата на киселини, не бива да се пропускат алкохолът и тютюневите изделия.

Източник: www.dieti.info