Проф. Здравко Каменов: Диабетът започва много преди да се постави диагноза

Проф. Здравко Каменов: Диабетът започва много преди да се постави диагноза | Диана

Проф. д-р Здравко Каменов е водещ специалист в областта на ендокринологията в България. Той е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицинския университет – София. Национален консултант е по вътрешни болести.

Проф. Каменов има придобити специалности по eндокринология и болести на обмяната и Вътрешни болести и магистърска степен по „Здравен мениджмънт”. Има и квалификация по сексуална медицина от Екзаминационния комитет на Европейското дружество по сексуална медицина.

Проф. Каменов е специализирал в областта на ендокринологията във Великобритания, Дания, Япония, Австрия, Италия и САЩ. Има над 400 научни трудове.

За своя принос в развитието на медицинската наука и практика през 2006 г. получава наградата на Медицинския университет за научна и преподавателска дейност в областта на вътрешните болести “Проф. Константин Чилов”. През 2011 г. е отличен с наградата на Съюза на българските медицински специалисти за най-продуктивен български учен в областта на клиничната медицина на името на Академик Чудомир Начев (за цялостна творческа продукция през 2010 г.).

– Проф. Каменов, малко след откриването на иновативния Център за превенция на захарен диабет тип 2 към УМБАЛ „Александровска“ – какво е новото и различното тук? Какви пациенти ще лекувате?

Основната ни цел при създаването на този център е да направим възможното, за да не се развие захарният диабет, но ако това вече се е случило – да се забавят усложненията му.

Последните изследвания показват, че усложненията на болестта всъщност идват много преди да е поставена диагнозата ѝ и точно тук ще е нашата задача – лекувайки първите симптоми, които подсказват за захарна болест, да отложим възможно най-дълго този етап.

Затова е много важно навреме да започнем да лекуваме затлъстяването, артериалната хипертония, дислипидемията и другите рискови фактори и заболявания, свързани с метаболитния синдром.

– С каква апаратура разполага новото звено и какви пациенти ще минават през него?

Апаратурата, с която разполагаме тук, е изключително модерна. Тя е осигурена основно със средства по Седма рамкова програма на Европейския съюз, но и с дарителство. Благодарение на нея още отрано ще се диагностицират съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, автономната и соматична невропатия и промените в ретината, ще се оценява и бъбречната функция. Центърът нямаше да съществува, ако Ръководството на Александровска болница не беше осигурило териториално и с ремонтни дейности създаването му. Това беше една адекватна реакция на новите насоки както в Европейските, така и в Националната ни здравна програма до 2020 г. за превенция на социално-значимите заболявания.

Сред най-новите постижения на техниката са апаратът за изследване на ендотелната дисфункция, камерата за изследване на очните дъна, апаратът за оценка на судомоторната дисфункция и още редица други, осигуряващи пълния курс на ранна диагностика. Най-важното е, че всички апарати са събрани на едно място и няма да се налага пациентът да обикаля различните медицински звена.

Сега ще започнем с идентифициране на 150-200 от най-високорисковите лица за развитието на диабет, при които кръвната захар вече не е в нормалните граници, но още не е и състояние на диабет – на гладно е между 6,1 и 6,9 ммол/л, а на втория час от обременяването с глюкоза – между 7,8 и 11 ммол/л. При тях е повишен и гликираният хемоглобин. Ако не се вземат мерки, голяма част от тях развиват захарен диабет през следващите няколко години.

Тези лица с най-голям риск ще бъдат включени в безплатна програма за профилактика, при която ще бъде назначена цялостна промяна в начина на живот – със здравословно хранене, физическа активност и подходяща медикаментозна терапия.

Освен от ендокринолози, пациентите ще се проследяват и от редица други медицински специалисти, тъй като диабетът сам по себе си е комплексно заболяване на целия организъм. Той разрушава здравето и в много други аспекти.

Предстои да бъде разкрит и кабинет за диагностика и лечение на диабетното стъпало с манипулационна за третиране на диабетните рани.

Програмата е вече стартирана. Условията за включването в програмата са поместени на страницата на Клиниката по ендокринология в състава на Александровска болница. За огласяването ѝ разчитаме както на медиите, така и на неправителствените организации, имащи отношение към здравето.

– Защо е важно своевременното установяване на диабета?

Важно е, защото през периода, когато има повишена кръвна захар – но това не е известно и не се лекува – се увеличава рискът от късните диабетни усложнения. Именно те водят до инвалидизация, влошаване качеството на живот и съответно до сериозни разходи. По-евтино е да се предотврати едно заболяване, отколкото да се лекува то по-късно.

Дори и преди да се повиши кръвната захар, състоянието, което наричаме инсулинова резистентност, типично за абдоминалния тип затлъстяване, дори и през този период, съдовете започват да се променят поради високите нива на инсулина. Тоест диабетът започва много преди да се постави диагнозата. Неблагоприятните промени се появяват преди да се повишат кръвните захари.

– Какво сочи статистиката? Колко са болните от диабет българи?

У нас от захарна болест страдат около 450 000 – 500 000 души, но за жалост, немалка част от тях не знаят за заболяването си. Леко повишената кръвна захар, килограмите в повече, повишените липиди в кръвта – всички те „не болят“, а повечето българи отиват на лекар едва когато ги заболи. Тази закъсняла среща с медицинския специалист е и причината за липсата на адекватни профилактични дейности. Точно заради това ние се фокусираме не толкова върху лечението на диабета, а върху неговото предотвратяване.

– Защо болните са толкова много?

За малка страна като България цифрата изглежда плашеща, но всъщност процентът на заболеваемост у нас е сред обичайните в световната статистика. В голяма част от държавите честотата на заболяването е далеч по-висока, като това се отнася и за развити страни, където повече хора живеят в хранителен излишък. Стресът също има водеща роля за появата му. Затова вече говорим за пандемия от заболеваемост и диабетът вече е една от първите причини за смъртността в световен мащаб.

– Профилактиката вече е достъпна, но имат ли българите достъп до качествено лечение на захарния диабет тип 2 тук, у нас?

Българите имат достъп до най-новите средства за лечение на диабета, разбира се, с някои ограничителни условия, тъй като те по правило са доста скъпи. Това, което още може да се желае са възможностите за самоконтрол. По отношение на навлизането на модерните медикаменти родното здравеопазване не отстъпва нито на европейските, нито на световните стандарти. Всички нови медикаменти, след като са разрешени за продажба, идват у нас след 1-2 години. Пример за това са три вида препарати, представляващи инкретин-базираната терапия и нови повлияващи бъбречната функция средства. Дори и в някои по-развити страни от нашата не разполагат с всички тези лекарства, които се срещат тук. Най-важното е, че целта вече не е просто да се контролират нивата на кръвната захар, а да се обхване всяка една последица от нейното покачване и пациентът да бъде лекуван не просто симптоматично, каквато и сега е масовата практика.

Източник: Puls.BG