Бабини зъби (Демирбозан) – убиецът на холестериновите плаки

Бабини зъби (Демирбозан) - убиецът на холестериновите плаки | Диана image 1

Днес ще ви разкажа за един много светъл човек, посветил последната трета от живота си на изследвания на полезното действие на билката Tribulus terrestris, от хилядолетия известна сред народа с имената бабини зъби, трабузан, демирбозан, кочи глави, чюнка.

Борис Николов е роден в гр.Петрич на 06.08.1922 г. През пролетта на 1938 г. тежко заболява от хемероиди и македонската знахарка баба Дивлевица му показва билката “бабини зъби” и му дава указания  как да приготви лековитата отвара.

Борис сам набира тази билка и приготвя отварата от нея. Заболяването бързо отзвучава  Половин век по-късно той ще си спомни рецептата, за да помогне на свой колега и приятел. По това време билката не била известна и не се продавала в билковите аптеки. При една своя командировка в гр.Сандански успява да открие цяла плантация от тази билка на територията на учебно-опитно стопанство. Там познавали бабините зъби като опасен плевел, унищожаващ всички култури, до които се доближи. Така той успява да набере от тази билка и да излекува своя приятел.

По това време бъдещият лечител е служител в Министерство на просветата. Колегите проявяват интерес към бабините зъби  и стават първите му пациенти. Следващите няколко години с отварата от нея успява да излекува дископатии, коксартрози, гонартрози на свои приятели, колеги, съседи и др. Мълвата за лековитата билка се разнася и скоро пред дома му в столичния квартал „Слатина” започват да се редят хора, на които традиционната медицина не е помогнала.

 

 При едно бране на череши през 1963 г. се случва така, че клонът на който е бил стъпил се счупва и той пада на земята, натъртвайки целия си гръб. Тогава бързо му минало, но след около десетина години започнал да се схваща и почувдствал болки по целия си гръбначен стълб. Към тези болежки се прибавили и исхемична болест на сърцето, подути колене и глезени  стави. Трудно изкачвал стълбите, а бил само на 53 г. Забелязал също, че започнал много да забравя и Алцхаймера бил в ход. Тогава Николов решава да опита въздействието на отварата и върху себе си и ето какво казва за резултатите от своето лечение: “Получих обилно уриниране, болките, които имах  в сърдечната област отзвучаха, сърцето започна да пулсира ритмично и плавно. Отоците от  коленете и глезени стави изчезнаха. Почувствах се като обикновен човек. Тогава си казах, че ще живея най-малко още 20 г. Много е трудно това да се повярва, но човек може да го разбере само, ако го е преживял.”

Тогава решава, че трябва да направи всичко възможно водния извлек от тази билка   да стигне до повече страдащи  хора. Така той създава своя първи препарат от тази билка и го нарича “Боралин 1”. През 1993 г. получава едно от първите разрешителни за практикуване, издадено от тогавашното МНЗ. С времето фитотерапевтът усъвършенства екстракта и разработва технология за оптимално извличане на целебните съставки. Експериментира с различни водни извлеци, като към силата на Tribulus terrestris добавя и други билки. Така се утвърждават хранителните добавки от серията „Боралин”-Боралин 1, Боралин 3, Боралин 4(80% бабини зъби и 20% жълт кантарион) , Боралин 5(80% бабини зъби, 10%   глог и 10%  магарешки бодил), Боралин 8 (80% бабини зъби и 20 %  глухарче). Продават се все още в билкови аптеки, здравни магазини, дрогерии и др.

В началото на 90-те г. на миналия век, ИСУЛ и Авиационно медицинският институт към ВМА извършват клинични изпитания на препаратите от серията  “Боралин”, които доказват ефикасността и безопасността им. Установено е уникалното им свойство да разграждат холестериновите плаки, които стоят в основата на много заболявания. Резултатите потвърждават изключителното свойство на Боралин да повлиява широк кръг болести, в основата на които стои проблем с оросяването или хронична инфекция.

През 1985 г. двама американски учени-д-р Браун и д-р Голдщайн получиха Нобелова награда затова, че успяха да докажат как става образуването на холестерола, неговите функции в човешкото тяло  и последствията от него. Накратко те са открили, че основно от животинските мазнини се образува в човешките клетки високоплътен  холестерол (добър холестерол), който при обмяната в клетките се превръща в нископлътен, а той от своя страна се превръща в  много нископлътен (лош холестерол). Те се намират едновременно в кръвта, която ги транспортира до човешките органи. Лошият холестерол, поради ниската си плътност, може да излиза извън клетъчните мембрани, откъдето постъпва в кръвта. Срещайки калций той кристализира и образува холестеринови плаки. Тези микро-плаки се наслояват по стените на кръвоносната система, най-често в артериите и могат да  предизвикват инфаркт. Особено опасно е когато се настанят в мозъчните кръвоносни съдове-това води до инсулт.  Настаняват се и в меките тъкани-мускули, сухожилия, жлези(панкреаса, надбъбречна, простатна и млечните). Това причинява куп заболявания,  тъй като клетките, в които също могат да се образуват тези плаки, стават нископроходими с ограничено кръвооросяване и те започват да боледуват. Също така при травми отначало се образува малък шип, който представлява също холестериново образувание, а после около него започва да кристализират още плаки, той постепенно израства и затиска нервите. Така ставите стават все по-малко подвижни, подути и болезнени.

До скоро се вярваше, че това е необратим процес, но този достоен мъж Борис Николов, съвместно със цяло съзвездие от наши много добри учени, открили и клинично доказали, че получения по специална технология  воден извлек от билката бабини зъби-Боралин премахва тези плаки и те се разграждат на съответните им части-много нископлътен холестерол и калций. Така ставите/тъканите се освобождават и започва нормалното им кръвоснабдяване, а болките много бързо утихват.

Установено е също, че препаратите от серията “Боралин” успешно се справят с нахлуващите по различни пътища у нас болестотворни микроорганизми, бактерии и пр. Всички препарати от серията “Боралин” имат свойството да изчистват холестероловите плаки и да нормализират нивото на триглицеридите в кръвта. Това се дължи на фуростаноловите сапонини, които са фармакологично най-важното вещество от състава на Tribulus terrestris. Комбинацията с други билки засилва въздействието им спрямо широк кръг заболявания. Съответният номер Боралин се препоръчва според придружаващите оплаквания. При отсъствие на такива, терапията се провежда с Боралин-4.


Тези  изследвания Николов публикува в книга- “Растението убиец на холестериновите плаки” (ИК „Български писател” 2006).  Там подробно е описано как  препаратите от серията “Боралин” влияят на мозъчни, гръбначни и неврологични заболявания, нормализират размерите на простатната жлеза, засилват потентността и фертилността и тушират възпаление на панкреаса. Така например  сърдечно болни, хипертоници и застрашени от тромбофлебит подобряват състоянието си след курс с Боралин-5. Пациенти, за които решението е било изкуствена става, са възстановявали подвижността си, благодарение на Боралин-8. Обяснено е, че препаратите могат да се прилагат и профилактично. Повече за тяхните свойства и употреба вижте тук.

Който има интерес може да си изтегли неговата книга от горепосочения сайт.

По-късно Борис Николов  решава да  открие част от тайните на своите рецепти и публикува в пресата опростен вариант на “Боралин”, като чай от Tribulus terrestris, който всеки нуждаещ се би могъл да приготви в домашни условия. Ето неговата рецепта:

 Необходими продукти и материали:

5 супени лъжици(25 гр.) ситно нарязана билка бабини зъби; 1 литър вода;Филтърна хартия-продава се във вид на фунийки, както и специални цедки за тях в големите търговски вериги.

Начин на приготвяне:

Варете билката 1 час в покрит съд, на тих огън-леко да къкри.
Оставете да престои едно денонощие, след което се я прецедете двукратно през филтърна хартия.

Внимавайте да не паднат трънчета!!!!Те могат да бъдат много опасни, ако попаднат в меките тъкани на хранопровод, стомах и т.н. Казват, че шипчетата от плодовете на билката могат да спукат автомобилна гума.
Полученият концентриран чай долейте с вода до 1 литър. Извлекът не е устойчив, особено  в топло време, затова много е важно да се съхранява в хладилник. По този повод внукът на Борис Николов в коментар №9 на постинга ни съветва за следното: “можете да стабилизирате и овкусите отварата с лимонена киселина на върха на чаена лъжичка – около 1 грам за литър. Така може да изкара до 1 месец в хладилника и… няколко часа в жегата извън него.”

Приемайте по следната схема, сутрин, обед вечер, след хранене:

1 ден – по 3 супени лъжици или 30 мл

2 ден – по 4 супени лъжици или 40 мл

3-7 ден – по 5 супени лъжици или 50 мл

Направете 10 дни почивка и след това отново по същата схема.  За максимален ефект се препоръчва 4 такива курса през интервал за почивка между тях от 10 дни. След 1-2 месеца пауза може да се повтори схемата. За профилактичен прием са достатъчни три курса годишно с интервал за почивка между тях от 10 дни.

Внимание: Това е много силна билка и дозата трябва да се спазва стриктно. По време на приема й не бива да се употребява алкохол, защото той намалява нейното действие. Билката се бере през първата половина на септември, когато плодовете й са добре узрели, заедно с корена.

Въпреки че тази рецепта придобива голяма известност чрез медиите, потокът пациенти пред кабинета му не спира. Лечителят продължава да приема по график до последния си ден 18 VII 2009, когато след нелеп битов инцидент той си отива от този свят на 87 годишна възраст, в отлично здраве. Днес фамилната фирма “Боралин” ООД и Фондация “Боралин – живот за всеки” продължават неговото дело.

Борис Николов е човек-космополит. За него не е било достатъчно да оправи собствените си болежки, но и да бъде полезен на другите хора. Той има голямо сърце, нещо което е твърде дефицитно днес. Много хора не се замислят върху собственото си здраве, камо ли да помогнат на ближните си. Самият факт, че е успял в тези смутни времена-началото на прехода, да организира нашия научен потенциал и да го впрегне в научни изследвания на свойствата на тази билка си е цял подвиг. Успял е да ги заинтригува и да спечели доверието им, давате ли си сметка колко хора могат да направят това?

Наистина му се възхищавам, жалко че при такова добро здраве е починал от битов инцидент. Така му е било писано, казват, че като ти дойде времето все нещо ще се случи, за да си заминеш. Хубаво е, че до последния си час е бил на крака и полезен за всички. Имал е достойни старини и всъщност какви старини са това – до последно е бил едно работещо голямо момче със широко сърце, което е побирало болките на всички хора около себе си. Успявал е да им даде нов живот без болка и е бил щастлив от това.

За неговия внук Юлиян, с когото скоро имах удоволствието да разговарям,  мога да кажа, че е достоен наследник на своя дядо. Не само е успял е да разбере значението на това откритие, но е доразвил идеите му и продължил неговото дело чрез дейността на фирмата “Боралин” и Фондация “Боралин – живот за всеки”.
Фондацията е регистрирана през 2007 г., за да подпомага дейността на Борис Николов, а след неговата смърт разяснява завещаните от него рецепти. За тази цел, на доброволни начала, поддържа телефонна линия за консултации относно приготвянето на чай от бабини зъби в работни дни – номер 02/8716070 между 10 и 18 ч.

Друг проект на Фондация “Боралин-живот за всеки” е издаването на фитотерапевтичен справочник, включващ разнообразни рецепти, който ще бъде подарен на всеки практикуващ лекар в страната. Идеята е да се насърчи предписването на паралелно билково лечение, заедно с медикаментозното. Предвижда се енциклопедията да бъде предлагана за свободна продажба, както и в Интернет.  При успех, проектът ще излезе и извън България. За да превърнет тази идея в общонародно дело, приканват  се читателите да изпращат изпитани рецепти на адреса на фондацията  в Интернет: [email protected]

След преценка на редакторите, предлаганите рецепти ще могат да бъдат клинично тествани и включени в справочника.

На посочената по-горе телефонна линия често дежури внукът му Юлиян Николов и дава консултации. Според неговите думи, той е бил първото опитно зайче на дядо си, но му е благодарен, че с отварата от тази билка го е излекувал от далекогледство и многостранен синозит, капвайки му от нея в очите и носа. Разказа ми още, че продължава производството на препаратите “Боралин”, серия 4, 5 и 8, а скоро ще пуснат и позабравената серия 3 за трудно зарастващи рани. Те се приготвяли в специална и много скъпо-струваща апаратура, която се намира на територията на БАН.Тези дни той си направи блог тук и вероятно скоро сам ще ни разкаже по-подробно за това.

Сигурна съм, че дядо му го гледа сега от някой паралелен свят и му се радва. Днес (18.07) се навършват 3 г. от смъртта му и този постинг е в негова чест. Поклон пред светлата му памет!!!

Видео с Юлиян Николов за начина на употреба на бабините зъби вижте тук:

Последните две снимки са от архива на Юлиян Николов.

 Който иска да си направи справка за друга билка, може да потърси тук:

//kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/29/.1011011

Автор: Невена Босилкова

//kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2012/07/18/babini-zybi-demirbozan-ubiecyt-na-holesterinovite-plaki.980260