Глухарче – супербилката, която цери стотици болести

Рецептата с корени от глухарче, която много хора твърдят, че цери рак, напоследък придобива все по-голяма популярност. Любимата на децата билка заради белите хвърчащи подухване тичинки, е същински лекар, който можем да открием дори в градинката зад блока.

Цветето от детството ни глухарче (на английски език името му е dandelion, на латински – Taraxacum) може да ни спаси от куп неприятности. Необходимо е единствено да знаем по какъв начин да го използваме и разбира се, кога точно да посегнем към него.

Гръмки изказвания на различни учени му приписват дори способността да убива раковите клетки и то само за 48 часа. Дори съвременната медицина не е толкова могъща. Но този природен лек може всичко.

Калифорнийски учени са на мнение, че корените на това растение могат да направят нещо, което дори химиотерапията не може. Тя атакува не само туморните клетки, но и здравите и води до общо изтощение на организма, тъй като натоварва всичките му системи и органи, а не само поразените от рака.

Ето и точната рецепта за приготвянето на лековитата отвара:За разлика от този агресивен метод, глухарчето атакува само раковите клетки, убива ги за две денонощия и не позволява на тялото да произвежда нови такива.

Използвайте две чаени лъжички сух и накълцан корен от растението. Залейте го с триста милилитра, след което варете на огъня десет минути. Изпивайте всеки ден по три чаши от извлека. (По-долу сме „затворили“ вариант на тази рецепта, който е по-детайлен и прецизен, в картинка, удобна за споделяне в социалните мрежи!)

За разлика от калифорнийските учени не всички техни колеги считат така. Някои от тях са на мнение, че ракът може да се убие с ударни дози от полезните вещества в глухарчето, които не могат да бъдат доставени на организма с воден извлек, какъвто е чаят.

Читател на сайта cancertutor.com разказва за своя опит с билката при лечение на рак. Той е използвал по-нетрадиционен метод, с чиято помощ е успял да победи болестта. Всеки ден е приемал по лъжица прах от изсушени корени.

За пълен размер на рецептата в удобен за споделяне в социални мрежи вид кликнете върху горното умалено изображение!

Читателят разказва, че след като се извадят корените те не трябва се мият с вода, а просто да се почистят внимателно. В почвата се съдържат микроелементи, които са важни за успеха на лечението. След като се изсушат на сянка, корените се счукват. За препоръчване е стриването им в хаванче пред смилането в кафемелачка.

С чай от листа при цироза и болен черен дроб.

Лековитото глухарче е особено подходящо за изцелението на болния черен дроб от цироза и стеатоза. С тази цел листата на супербилката, се използват като основен компонент за приготвяне на чай. Пийте по три чаши от лековитата течност всеки ден в продължение поне на месец.

Пригответе го като залеете две лъжици от лековитите листа с триста милилитра вода и варите десет минутки. Ефектът се засилва при прибавянето на корен от растението. Т0й е изключително ценен заради високите количества горчиви вещества в него.

Най-лековит е през пролетта, тъй като тогава съдържанието на горчиви вещества е най-високо. С тяхна помощ се засилва секрецията от жлъчния мехур, а от там и изхвърлянето на натрупаните токсини.

В Германия има традиция всяка пролет да се прави прочистване на организма с чай от глухарче и консумацията на свежи листа от растението към салатата. Курсът продължава цял месец, след което тялото сякаш се ражда отново и всички негови органи започват да работят на пълни обороти.

Обездвижването, както и консумацията на мазни храни, приемът на антибиотици са пагубни за черния дроб. Той не успява да преработи мазнините от храната и те се отлагат в него. Все повече хора чуват от своя лекар за диагнозата стеатоза – отлагане на мазнини в дроба.

Трупането на мазнини в дроба убива чернодробните клетки и на тяхно място се появява съединителна тъкан. Заболяването еволюира с развитието на цироза, която е най-тежката форма на стеатозата.

Редица изследвания, проведени в  европейски институти доказват, че свойствата, които се предписват на жълтото цвете, са напълно основателни. Учените, участващи в изследванията с него, са на мнение, че то притежава способността да извежда от организма всички течности, натрупани в него поради оток в черния дроб.

Билката преустановяване събирането на вода в резултат от аномалии в оточната дейност. Счита се, че е изключително полезна за пациенти, прекарали жълтеница, в число и децата. Отразява се благоприятно и върху увеличения черен дроб.

Известният доктор Клаймър препоръчва използването му в свежо състояние за пречистване на дроба. Той е категоричен, че само в този си вид растението премахва шлаките в черния дроб, чисти жлъчката и далака.

Неговият колега д-р Грийв препоръчва този лек особено на хора, живеещи в страни с горещ и сух климат. Според него тя повлиява положително при усложнения след хепатит, особено ако се приема в съчетани е с киселец (стръкче от него се прибавя към чая). Лекарят съветва за пречистване на жизненоважния орган да се приема тази настойка поне един месец.

Чаят от листата на жълто цвете е незаменим в детокс програмите. Благодарение на полезните вещества в него се улеснява преработката на мазнините от дроба и жлъчката. Това като цяло улеснява детоксикиращите процеси в целия организъм.

Отнасяйте се с грижа към черния си дроб, защото той е органът, който ни служи през целия ни живот. Поне веднъж годишно го пречиствайте, за да няма усложнения в резултат от неговото претоварване.

При дребни камъни в жлъчката.

Чудотворното глухарче е лечебно и при камъни в жлъчката. Стимулирайки нейната дейност, то насърчава изхвърлянето на отложените в нея дребни камъчета. Претоварената жлъчка се отразява негативно и върху чернодробната дейност, а това води до куп усложнения за целия организъм.

За да я пречистите и да стимулирате изхвърлянето на камъчетата от нея, приемайте всекидневно по чаша чай, приготвен по следния начин – накиснете за осем час корен и лист от растението (необходимо количество по две чаени лъжици от всяко) в чаша студена вода. След изтичането на указаното време варете десет минути.

Изстиналата и прецедена течност изпийте на бавни глътки.

Приемът на пресен сок от растението в количество от две-три супени лъжици всеки ден помага за изхвърлянето на отложените в жлъчката кристалчета.

Друга ефективна рецепта е варенето на лъжица корен за десет минути в половин литър вино. Преди всяко хранене, приемайте по лъжица от този невероятен със своите лечебни качества извлек.

Лечебно действие има и следната билкова комбинация при приема на чай от нея:

 • бял оман (Inula helenium)
 • камшик (Agrimonia eupatoria),
 • градински чай (Salvia)- по петдесет грама (използват се корени от билките)
 • жълт смил  (Flores Helichrysi)
 • копър
 • червен кантарион  (Centaurium erythraea)
 • корен от глухарче
 • кисел трън корен  (Berberis vulgaris)
 • синя жлъчка корен (Cichorium Intybus)
 • сладка папрат корен (Polypodium vulgare) – 30 грама
 • жълт кантарион (Hypericum perforatum) – 40 грама

Две големи лъжици от билковата смес е необходимо да сварите във вода (1/2л) в продължение на няколко минути. След изстиване, извлекът се прецежда и от него се приема трикратно по 80 милитра. За оптимален резултат, пийте преди консумацията на храна. (Индигота.ком)

Рецепта с бабини зъби на Борис Николов при артрит и ревматизъм.

Лечителят Борис Николов съветва при артрит и ревматизъм да се приема глухарче в комбинация с билката бабини зъби. Ето и точната рецепта за приготвянето на чудотворната отвара.


Билката
бабини зъби се залива с вода (един литър), след това се вари в продължение на час. Цяло денонощие е необходимо билката да престои в съд, покрит с капак. Следва двойно филтриране. Използвайте филтърна хартия, тъй като не трябва да остават власинки от чая.За нея са Ви необходими пет супени лъжици с билката бабини зъби и по една супена лъжица корен и стръкове от глухарче.

След филтрирането отварата се долива с вода до получаването на течност с маса един литър.

Вторият етап от приготвянето на лековитата течност включва чай от глухарче. Указаното количество от растението е необходимо да бъде сварено в четиристотин милилитра вода. Топлинната обработка трябва да продължи двадесет минути. След това извлекът трябва да престои цяло денонощие да се запари добре.

Едва след това се филтрира и се смесва с другата отвара. Тъй като чаят изисква повече време за приготвянето му, препоръчваме двата етапа да се извършат едновременно. Приготвеният лек се съхранява в хладилник.

Приема се по следната схема:

 • Първи ден от лечението – приемат се тридесет милилитра
 • Втори ден – приемат се с десет милилитра повече или общо 40 мл
 • От трети до девети ден – с още десет милилитра повече или дневна доза от 50 мл

След деветия ден е задължително да се направи почивка с продължителност десет дни. Цикълът  трябва да се повтори четири пъти. По време на приложението на билколечението с глухарче и бабини зъби е недопустим приемът на алкохол. (uti.bg)

За отслабване.

Глухарчето е препоръчвано природно средство в повечето програми за отслабване. Ефектът от приема му в този случай се дължи на отличните му детоксикиращи свойства. Във връзка с това, че извежда от тялото всички течности и токсини, се постига желания ефект – загуба на телесна маса.

С тази цел е добре да приемате както корен, така и лист от билката, приготвени като отвара или запарка. Независимо на кой от двата метода ще се спрете, ефектът много скоро ще бъде налице – засилване на метаболитните процеси след детокс и последващи отслабване.

Препоръчителната пропорция за приготвянето на настойките е две супени лъжици билкова маса на половин литър вода. Ако желаете да приготвите запарка, просто залейте билката с вряла вода и киснете десет минутки.

За приготвянето на чай трябва да варите дрогата, с тази разлика, че тук времето е двойно по-малко (топлинната обработка трае пет минутки).

И в двата случая трябва да приемате по три-четири пъти по 120 мл от извлека. Препоръчваме това да става половин час преди храна.

За редуциране на теглото, следвайте методите в продължение на месец. Добре е да правите това всеки път, когато тялото Ви крещи, че спешно се нуждае от детокс.

Признаци за това са умореният външен вид, липсата на апетит и постоянната умора. Глухарчето е Вашият верен съюзник не само за отслабване, но и избавяне от тези симптоми.

Рецептата за приготвяне на мед и сироп от глухарче за бъбреци.

При болни бъбреци положително въздействие има приемът на уханен мед и вкусен сироп, приготвени от глухарче.

Приготвянето на меда изисква време, но определено ползите от него си заслужават усилията. Характерно за този мед е, че няма специфичната киселинност, типична за пчелния продукт.

За приготвянето му са нужни осем пълни шепи свежи цветове от жълтото цвете. Измийте ги добре и варете в два литра вода, като ги оставите половин час да врат на котлона. Не нагрявайте течността на силен огън. Ако котлонът има четири степени, използвайте втора степен.

Извлекът се оставя цяла нощ в тенджера и едва, след което прецедете старателно. След това тенджерата отново се поставя на котлона. При постоянно разбъркване с дървена шпатула постепенно се добавят два килограма нерафинирана захар.

Идеята е водата да се изпари постоянно и да се получи смес с консистенцията на мед. Не използвайте капака на тенджерата. Котлонът трябва да е включен на най-ниската степен. Температурата на плочата е около 60-80 градуса.

Когато течността започне да се сгъстява се добавя един лимон на резенчета. Преди пълната готовност на меда, лимонът се отстранява. Не прекалявайте с цитруса, защото в противен случай приготвеното сладко ще бъде по-кисело. (gotvetesmen.com)

Получават се около седем-осем бурканчета мед, които е добре да бъдат съхранявани в хладилник. Приемайте по две-три лъжици дневно от вкусното сладко.

Сироп от невзрачното на пръв поглед жълто цвете може да приготвим по същия метод. Използваме четири пълни шепи цветове от билката, които се варят няколко минути в литър вода. След пренощуването на течността тя се прецежда и отново се слага на котлона. 

Добавете към нея килограм нерафинирана захар или седемстотин грама чист мед. Сиропът се обработва на слаб огън и се отдръпва от него, когато започне да бълбука. Процедурата се повтаря два-три пъти, докато се получи консистенцията на сироп. 

Преди последното завиране е добре добавянето на няколко резенчета лимон. Цитрусът не само придава по-добър вкус, но и играе ролята на консервант и пречи на захаросването.

Приемайте по две-три лъжички дневно за справяне с инфекции (съдържа витамин С в големи количества), при малокръвие (високо съдържание на желязо), както и за облекчаване на болните бъбреци.

Салата от листа при диабет, атеросклероза и анемия.

Салата от листа се препоръчва на болните от диабет, атеросклероза и анемия. Приготвя се като предварително измитите листа се изкисват за половин час в подсолена вода (солта премахва неприятния вкус).

Към салатата се добавя лук, зехтин и маслини. Добър вариант е съчетаването й с лист киселец.

През есента концентрацията на инулин в растението има най-високи стойности. Точно в този период консумацията й е препоръчителна за диабетици.

Заради високите нива на желязо пациентите с анемия трябва да включат салатата от глухарче към менюто си.

Отвара за прочистване на организма от холестерол.

За прочистване на организма от холестерол си пригответе отвара от билката (може да комбинирате корен и лист) по някой от гореописаните методи. Приемайте я преди хранене в количество от 100-150 мл.

Поради високото стойностите на фибри в билката, тя смъква високите стойности на холестерола. Това е един от ефектите при провеждането на детокс с глухарче.

Тинктура при акне или екзема.

Тинктура от глухарче може да приготвите по стандартния начин – шепа корени се заливат с 200 мл спирт, водка или ракия. След двуседмичен престой се прецежда.

Очистителното й действие повлиява благоприятно кожни проблеми като акне и екзема. Приемайте три пъти на ден от 20 до 40 капки, разредени в 50 милилитра вода или сок. При акне може да третирате само пъпките със спиртния извлек, предварително разреден във вода (2:1).


Споделете с приятелите си този материал, използвайки бутоните за споделяне в сайта. Благодарим Ви, че споделихте тази полезна информация и с други хора, както и за това, че сте наш читател.
Ползите от глухарчето за здравето ни са десетки. Ако сме пропуснали нещо и Вие знаете друг метод за използването на тази билка, пишете ни. Всеки коментар ще ни бъде от полза.

Източник: БГ билка