Всички части на глухарчето притежават полезни свойства

Всички части на глухарчето притежават полезни свойства | Диана

Едва ли това е първият път, в който чувате за полезните качества на глухарчето. Действително всички негови части имат определени медицински свойства, затова когато го берете, най-добре използвайте нож и извадете растението заедно с корена.

Листата му са чудесни за приготвяне на салата и се комбинират чудесно с яйца и картофи. Тази салата има висока хранителна стойност и е богата на витамини и минерали. Глухарчето съдържа повече каротин от морковите.

Коренът от глухарче се използва за пречистване на кръвта, успокояване на проблеми със стомаха, регулиране на храносмилането и подпомагане на функцията на жлъчния мехур. Народната медицина го препоръчва и при диабет. Чаят от изсушен корен от глухарче се прилага при артрит, запек, екзема, акне и камъни в жлъчката.

Сокът (млякото) от корените на глухарче не се приема вътрешно, но се прилага успешно при третирането на брадавици и други образувания.

Глухарчето се използва за обща детоксикация на организма, прочистване на черния дроб, помага при алергии, намалява високите нива на холестерол, стимулира производството на жлъчка, има диуретичен ефект и е особено полезно за бременни жени и жени в периода на менопауза.

Цветовете на растението се използват за приготвянето на сироп, който наподобява мед и се употребява за пречистване на кръвта, стимулиране на метаболизма и успокояване на кашлица.

Ето как се приготвя и сироп от глухарче:

Необходими са ви около 400 жълти цветчета от глухарче. Залейте ги с 3 л вода. После добавете 4 портокала и 4 лимона, нарязани на парчета и оставете сместа да престои за едно денонощие. Прецедете и пресипете течността в тенджера. Добавете 2 ч.ч. захар и оставете на котлона за около час и половина (на среден огън), като разбърквате често. Когато се сгъсти – намалете огъня и след няколко минути свалете от котлона.

Този сироп е чудесен за лекуване на настинка, кашлица и бронхит. Освен всичко това – спокойно може да се приема от деца.