12 ядливи растения, дар от природата

Народни методи за отслабване | Диана image 1

Повечето хора са запознати с копривата, глухарчето, различните горски плодове.

В миналото диворастящите храни са били всичко, което сме имали – основата на човешкото здраве и оцеляване. Много от тези диворастящи видове притежават и лечебни свойства и често са спасявали човешки животи в периоди на глад, войни и болести. Малко е странно като се замислим колко откъснати от природата сме днес.

С развитието на интензивното земеделие и консуматорското поведение, постепенно сме изгубили хармонията и познанията си за природата. Нарастващите цени на храните, несигурните времена на световни промени и недостига на храни карат все повече хора да се завръщат към природата и храните, които ни предлага тя…

За някои от тях събирането на диворастящи храни е начин да се свържат отново с природата. За други, то е стъпка към по-устойчив начин на живот, защото при диворастящите храни няма ненужни опаковки, замърсяване, причинено от продължителния транспорт до магазина, употреба на вредни химически торове и пестициди. Повечето, ако не и всички ядливи диворастящи видове са пълни с витамини и минерали. Често плащаме големи суми за хранителни добавки и „суперхрани”, доставени от другия край на света, без да осъзнаваме, че всичко, от което се нуждаем, се намира почти на прага ни и е напълно безплатно.

ID-100160623

По-долу ще намерите информация за 12 ядливи диворастящи растения, но ако смятате сериозно да се захванете с това, най-добре си купете хубава книга по въпроса или потърсете съвета на местни хора, които имат натрупан опит и знаят какво и къде се среща във вашия район. Интернет също е пълен с информация и снимки на различни ядливи растения. Най-важното е да сте абсолютно сигурен какво берете и ако имате дори и най-малки съмнения, просто го оставете – природата е пълна с множество ядливи растения, но и с немалко отровни такива. Повечето хора са запознати с копривата, глухарчето, различните горски плодове – това е прекрасно начало, а постепенно можете да разширите асортимента на храните, които си набавяте от природата.

Събирането на диворастящи храни винаги трябва да се прави с уважение към природата и да е устойчиво, с мисъл за бъдещето. Ето някои съвети:

  • Откъсвайте само от растения, които растат в изобилие и само количеството, от което се нуждаете. Ако оберете всичко, няма да остане нищо за хората, които ще минат след вас, а и вие също няма да намерите нищо, когато минете отново оттам следващата година. Също така е добра идея да проверите дали има някакви местни правила или забрани относно събирането на диворастящи храни, особено ако се намирате в защитена територия.
  • Не унищожавайте другите видове растения, които растат наоколо; не повреждайте гнездата на птици.
  • Не късайте ядливи растения, растящи в близост до натоварен път или на границата на ниви, на които може да са използвани пестициди.
  • Избягвайте и нискорастящи растения, които са точно до пътеката, особено ако по нея се разхождат кучета.
  • Избягвайте събирането на ядливи растения от места, които може да са били обработвани срещу насекоми.

Представяме ви списък от 12 храни, които лесно се разпознават и растат в изобилие в страните с умерен климат:

Глухарче

Глухарчетата са прекрасни диви цветя и всяка една част от растението е ядлива. Имат леко горчив вкус, най-добре е листата да се ядат сурови докато са съвсем млади, макар готвенето да премахва донякъде горчивината. Корените също са ядливи. Най-често се изсушават и смилат, и се използват като заместител на кафето. Глухарчетата са богати на хранителни вещества и особено на витамините A, K, C и E и на минералите калций, желязо и магнезий. Глухарчето има диуретично действие, помага при проблеми с черния дроб, бъбреците и уринарния тракт. Освен това глухарчето е силно тонизиращо и изсушените листа от глухарче са идеална добавка към всеки чай.

Киселец

Киселецът, както подсказва и името, има леко кисел вкус и е богат източник на витамин С и желязо. Използва се традиционно в румънската, руската и унгарската кухня за приготвянето на салати, яхнии и супи. Добре е да се консумира в умерени количества, заради високото съдържание на оксалова киселина.

Глог

Листата на глога са ядливи в началото на пролетта, още докато са съвсем млади. Плодовете на глога също са ядливи, но внимавайте със семките – никога не ги яжте, защото съдържат цианид.

Чувен

В България чувенът се използва предимно като билка или добавка при направата на тахан халва, но той има и други приложения. Листата са идеална добавка към салати и могат да бъдат използвани като заместител на спанака. Издънките могат да бъдат отрязани и приготвени подобно на аспержи. Семената са подобни на киноа и са много богат източник на протеини. Просто ги оставете накиснати за една нощ и изплакнете обилно с вода, за да отмиете сапунините.

Звездица

Билката звездица, известна още като птича трева, врабчови чревца или мишакиня, има малки листенца с формата на сълза, расте целогодишно и е идеална добавка към всяка салата. Счуканите листа могат да се използват за облекчаване на раздразнена кожа и сърбеж, причинен от ухапване от насекоми. От сушените листа се приготвя запарка, която помага при възпалено гърло, проблеми с дихателната система или болки в стомаха. През пролетта и лятото растението цъфти в бяло и цветовете също са ядливи.

Левурда

Листата на левурдата, наричана още леорда или див чесън, могат да се използват за приготвяне на салата или на песто, което е идеална добавка към салати, супи и други ястия. Белите цветчета и луковиците също са ядливи. Левурдата е богата на витамин С и има бактерицидни и фунгицидни свойства.

Репей

В миналото е бил често използвана храна, но с навлизането на масовото производство, той е бил почти забравен. Ако обичате разходките сред полето, сигурно ви се е случвало лепкавите му цветове да се закачат по дрехите ви. Семената на репея се използват с лечебна цел за пречистване на кръвта и имат силно диуретично действие. Репеят помага и при възпаления, артрит и кожни раздразнения. Корените са дебели и подобни на моркови и освен сушени и стрити за приложение с лечебна цел, могат да се използват и за приготвянето на различни ястия.

Цвят от бъз

Бъзът цъфти в късна пролет и има много лек и нежен аромат. Изсушените цветове се използват за приготвянето на чай или сироп. Чаят от бъз облекчава сенната хрема, синузита и кашлицата, има успокояващо действие и помага при стрес.

Бял равнец

Белият равнец се среща из цялото северно полукълбо и се използва в традиционната медицина са подпомагане на кръвосъсирването. Ако се ударите или порежете докато сте на разходка в планината, стрийте няколко листенца бял равнец и наложете нараненото място. Белият равнец помага за свалане на температурата и понижава кръвното налягане след прекаран инфаркт или удар. Освен като билка, листата могат да се използват и като добавка към салати и супи.

Плодове от бъз

Плодовете от бъз са богати на витамин С и се използват за приготвянето на сиропи, желе и вино. Важно е да помните, че макар плодовете да са ядливи, семенцата в тях са отровни.

Къпини

Почти всеки човек има детски спомен за издраскани и омазани в червено ръце след брането на къпини и за прекрасния вкус на тези плодове. Къпините са богати на витамините С и К и на минерала манган. Те са идеални за приготвяне на смути или плодов сладкиш, но са най-вкусни, когато си ги похапваш направо докато ги береш от храста. Свежите млади листа от къпини могат да се използват като добавка към салата или да бъдат изсушени и използвани за чай.

Коприва

Копривата е богата на калций, манган, магнезий и желязо. Накисването в студена вода премахва паренето и листата могат да се ядат и сурови. Копривата има много полезни свойства, но вероятно е най-известна със способността си да пречиства кръвта от различни токсини. Тя облекчава симптомите на артрит и болки в ставите, както и алергиите.