Суперхраната Спирулина

Суперхраната Спирулина | Диана image 1

За тези, които за първи път се сблъскват с този дар на природата поясняваме, че спирулината е микроскопично синьо-зелено водорасло, което се използва като хранителен източник заради високото си съдържание на протеини, витамини, минерали и каротеноиди.

Спирулината укрепва и подсилва имунната система на човека и е особено полезна при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене.  Тя съдържа над 100 хранителни съставки, от които 60 – 70% белтъчини (сухо вещество), всички незаменими аминокиселини, витамини А(бета каротин), Е, В1, В2, В6, В12, Е и К, както и минерали като магнезий, желязо, калций, фосфор, йод, селен, цинк и др.

Учените твърдят, че спирулината е един от най – богатите естествени източници на антиоксиданти, освен това тя съдържа 25 пъти  повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак.

Спирулината е роднина на кафявите морски водорасли, но не е океанско растение – намира се в леко солените алкални води на много езера.

С годините на спирулината са приписвани много здравни ползи, но засега не са проведени достатъчно изследвания за потвърждението им. Възможна е и появата на някои странични ефекти при приемането на спирулина, затова е добре да се консултираме първо с лекар.

Факти за спирулината

Според специалистите 65% от това миниатюрно водорасло са протеини, а като бонус получаваме и много аминокиселини. Спирулината съдържа и доста важни хранителни вещества като бета каротин, витамин В12, витамин Е, желязо, цинк, манган, мед и селен. Макар че се състоят само от една клетка, спирулините са приблизително 100 пъти по-големи по размер от другите водорасли.

С какво е полезна спирулината

Тя се използва най-вече за стимулиране на имунната система. Макар че са нужни още изследвания, специалистите твърдят, че спирулината привидно повишава производството на антитела и цитокини, които тялото произвежда, за да се бори с инфекциите и заболяванията.

Областите на действие на Спирулината, като здравословна добавка за профилактика и помощ при лечение са следните:

· Притежава силно антивирусно и антиалергично действие

· Облекчава артритните болки

· Проблеми при предменструален синдром (ПМС)

· Помага при превенцията на болестите на кръвоносната система, намалява  нивото на холестерол и регулира кръвното налягане.

· Богатото й минерално съдържание спомага за поддържане здрава структурата на зъбите, костите и ноктите.

· Значително забавя процесите на стареене, като неутрализира свободните радикали.

· Подходяща е за вегетарианци или хора с хранителен режим, защото съдържа два пъти повече протеини от соята.

· Основен източник на фикоцианин, който е мощен и важен за здравето пигмент.

· Най–добрият източник на гама–линоленова киселина (GLA), която е незаменима мастна киселина с противовъзпалително действие, необходима за здравето на нервната система.

Спирулината съдържа следните антиоксиданти:

– Бета–каротин (и други каротеноиди). Каротеноидите са естествени мастноразтворими антиоксиданти, известни с това, че увеличават продължителността на живота и укрепват имунната система.
– Хлорофил: кръвообразуващ фактор и пречистващ агент.
– Зеаксантин: най–важният антиоксидант за подобряване на зрението.
– Супероксид дисмутаза (SOD): един от най–важните укрепващи здравето метаболитни ензими.
– Фикоцианин: пигмент известен с това, че подпомага производството на стволови клетки. Освен това работи заедно с нашия собствен вътрешен пигмент билирубин за поддръжка на функционирането на черния дроб на оптимални нива.

Спирулината може да подпомогне и растежа на полезните бактерии в червата, сред които и видовете Lactobacillus. Хранителните добавки със спирулина се приемат за подтискане на апетита, за предпазване от рак на устната кухина, за подобряване на симптомите на т.нар. хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (популярно и с английското си съкращение ADHD), за блокиране на алергични реакции и за справяне с умората.

През есенно – зимния период нашият организъм се нуждае от допълнително стимулиране, за да може да се пребори с настинките и грипа. Особено важно е да си осигурим прием на здравословна и питателна храна, богата на витамини и минерали. Натуралните и лесно достъпните продукти като спирулината определено са по–добра алтернатива от синтетичните добавки.

Гамалиноленова киселина (GLA). Спирулината е единствената зелена храна, богата на незаменимата мастна киселина GLA. GLA прави косата и кожата блестящи и здрави, а същевременно и меки. GLA вероятно е фактор, който оказва влияние на наблюдаваната у спирулината способност да намалява алергиите.Кръвообразуващ фактор. Спирулината помага да се облекчат симптомите на анемия, да се увеличи хемоглобина, да се подобри качеството на кръвта и да се увеличат червените кръвни телца. Спирулината съдържа също толкова желязо, колкото и месото.

Белтъчини (Протеини). Спирулината съдържа най–висока концентрация на белтъчини от всяка друга позната храна. Белтъчините са полезни не само за изграждането на мускулна маса, а и за издръжливостта, за балансирана кръвна захар, балансирана химия на мозъка, неврологично здраве, бързо възстановяване, изграждане на здрава костна система и за всеки друг аспект на здравословния живот.

Сяра. Спирулината съдържа също и няколко биологични форми на минерална сяра. Сярата може да помогне за освобождаване на нашите тъкани от токсини. Спирулината помага при синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, като отстранява алуминий, въглероден тетрахлорид и други токсини от тялото.

Доза и странични ефекти

Като хранителна добавка спирулината е достъпна на таблетки, капсули, пудра и люспи. Няма установена препоръчителна доза спирулина и това се дължи на липсата на изследвания за ефектите й върху хората. Макар че като стандартна доза за възрастни се посочва 500 мг на ден, все пак е важно да се консултираме с лекар преди да започнем да приемаме този тип хранителна добавка.

Спирулината рядко води до странички ефекти, ако не е замърсена. Ако се появят такива, обаче, те най-често се изразяват в гадене, повръщане и диария. В редки случаи спирулината може да предизвика тревожност или безсъние.

Предупреждения

Естествено развиващата се спирулина може да съдържа токсични вещества, наречени микроцистини. Те са способни да абсорбират тежки метали, които могат да причинят увреждане на черния дроб, затова е препоръчително да си набавяме спирулина от производители с добра репутация.

Страдащите от автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза не бива да приемат спирулина, защото тези състояния могат да се влошат. При бременност или метаболитно заболяване, непременно трябва да се консултираме с лекар, преди да започнем да приемаме тази хранителна добавка.