Здравословно отслабване с билки

Здравословно отслабване с билки | Диана

Билките са ефективен и натурален начин за справяне с наднормените килограми. Заедно с отслабването, те осигуряват пречистване на организма от токсините, нормализиране на дейността на вътрешните органи, подобряване на метаболизма. Имайте предвид обаче, че килограмите ще си отиват бавно и постепенно – не повече от 800–900 г седмично.

Има няколко варианта да свалите излишните килограми с помощта на билки. Затова е най-добре да се съобразите със спецификите на тялото си и преди да започнете да приемате отделен вид или съчетание от билки, е желателно да се посъветвате с фитотерапевт или диетолог, който да определи причината за наднорменото тегло. Според въздействието си, билките може да се разделят на няколко групи:

С диуретично действие – те помагат да се избавите от излишните течности в организма и снемат отоците. Към тях се отнасят: магданоз, бъз, корен от репей, червена детелина, плодове от хвойна, медуница (меча пита) и много други. Не прекалявайте с билките с диуретичен ефект, тъй като заедно с излишните течности, те извеждат от тялото и доста полезни вещества.

Понижаващи апетита – към тях се отнасят глухарче, репей, хвощ, ленено семе, мечо грозде.

Топящи калории или регулиращи обмяната на веществата – пореч (лечебна краставица), маточина, глухарче, корен от пирей, листа от орех.

Пречистващи, подобряващи дейността на жлъчката и черния дроб – семена от бял трън, корен от глухарче, вратига, листа от бреза.

Със слабителен ефект – най-известните от тях са зърнастец и сена (майчин лист), но с тях трябва да бъдете внимателни и да спазвате точно дозировката.

Срещу излишните килограми ще ви помогнат и някои подправки – куркума, розмарин, градински чай (салвия).

Може да приемате билките поотделно или в комбинации, като така ще постигнете няколко цели едновременно.

Внимание!

Въпреки че билките са натурален продукт, трябва да ги приемате внимателно и само след консултация с лекар.

Някои билки са противопоказни при чернодробни и бъбречни заболявания, гастрит и язви. Бъдете особено внимателни с билки като кукуряк (може да предизвика силен диуретичен ефект) и вратига (може да е токсична).

Билките, които имат слабителен ефект, не бива да се приемат повече от една седмица, тъй като организмът може да привикне към тях и да откаже да работи самостоятелно.

Приемайте билковите комбинации за определен период, а след това направете пауза за същото време. Не съхранявайте билките по-дълго от две години, тъй като след това те губят лечебните си качества.