Девет признака по които можем да разпознаем болното сърце

Сърдечните заболявания остават главна причина за преждевременна смърт сред жителите на развитите страни. Много е важно да се знаят и разпознават признаците, които алармират за тези страдания.

Понякога симптомите не са добре изразени, а понякога са белег за друго заболяване, отбелязват от www.medikforum. ru. И все пак си струва да се замислим и да вземем мерки, ако чувстваме следните неща:

Постоянна необяснима умора. Чувстваме се като при грип, който не иска да премине. Ако това безсилие продължи и не намирате причина за него – идете на лекар.

Отоци на глезените и стъпалата. Те се появяват по различни причини, включително бременност, продължително време в седнало положение, дълго пътуване в автобус или самолет, разширени вени. Може обаче да са следствие на сърдечна недостатъчност – хронично състояние, при което сърцето не изпомпва пълноценно кръвта.

Болки при ходене. Ако ви заболят мускули на краката – бедрени или на подбедрицата, не си обяснявайте това с остаряването или недостига на физически натоварвания. Възможно е тази болка да е признак за периферно заболяване на артериите – струпване на мастни плаки в кръвоносните съдове на краката, което увеличава риска от сърдечни заболявания.

Световъртеж. Това също може да е признак за много болести, повечето от които не са свързани със сърцето. Но може да е и резултат от блокада на артерия и повишаване на артериалното налягане.

Задух. Ако не можете да си поемете дъх при минимално физическо усилие, това може да е от астма, анемия, инфекция или от проблем със сърдечна клапа, която не пропуска достатъчно количество кръв. При всички случаи ви е нужен лекар.

Депресия. Едно от най-разпространените психически разстройства на планетата – депресията, не може да се нарече класически признак на сърдечно заболяване. Но от психическото здраве зависи физическото и многобройни изследвания доказват, че депресираните хора често имат проблеми със сърцето.

Силно сърцебиене. Ако в истинския смисъл на думата чувате как бие сърцето ви – това може да е признак на понижено артериално налягане, анемия, обездвижване и ниска кръвна захар. Причината може да се установи само от лекар.

Пристъпи на тревога, прилошаване и потене. Това са класическите признаци на паническа атака, но не само: така започва и инфарктът. Ако след няколко минути в такова състояние почувствате болка в гърдите, шията, ръката и гърба, не чакайте – бързо викайте спешен екип. Всяка минута тук е от значение за оцеляването ви.

Мигрена. Понякога главоболието е нещо постоянно. В такива случаи, мигрената може да се окаже показател за проблеми със сърцето.