Тийнейджърите ”изключват” мозъка си при критика

Тийнейджърите ”изключват” мозъка си при критика | Диана
Известно е, че тийнейджърите не слушат, когато им се карат. Американски учени успяха да докажат това научно.
Тийнейджърите, които изглеждат намусени и дръпнати, не го правят само от инат. Мозъкът им инстинктивно блокира отрицателните забележки, когато те се чувстват под словесна атака.Учените от университета на Питсбърг са работили с 40 деца на възраст от 11 до 17 години, съобщават от БТА. 15 от тях били момчета, а 25 момичета. Те слушали два 30-секундни клипа, записани от майките им. В единия им говорели за ежедневни неща като пазаруване, а в другия критикували навиците им или поведението им. Докато децата слушали, учените анализирали мозъчната им активност.

Пример за критика е следният текст: “Притеснявам се, че се дразниш от дреболии. Ако ти кажа да прибереш обувките си от входа, ти побесняваш, че трябва да ги преместиш и всъщност ги взимаш, и ги занасяш в стаята си на горния етаж”.

Резултатите показват, че по време на критиката и известно време след това тийнейджърите имат намалена активност в зони на мозъка, свързани с емоционалния контрол и съчувствието, като нараствали и отрицателните чувства.

Изключването може да се разглежда и като предпазна мярка, с която се предотвратява излизането извън контрол на вече неприятна ситуация.