Как да разговаряш с твоя тийнейджър за приятелството?

Да имаш приятели, да създаваш нови приятелства и приятелски отношения, е важна част от развитието на децата от 9 до 12 г. и на тийнейджърите.

Да разговаряш с твоя тийнейджър за това как да бъде добър приятел и какво е истинското приятелство, може да му помогне при съзряването.

Тийнейджърското приятелство е различно от детското приятелство

Макар че са се научили „да си играят добре с другите“ през детството си, създаването на отделни, лични приятелства е нещо различно.

Докато са били малки, родителите често са организирали срещи за игри. Но поотрасналите деца и тийнейджърите са оставени да използват собствените си ресурси и сами да решават дали да бъдат нечий приятел или не.

Как родителите могат да помогнат на тийнейджърите

Можете да помогнете на вашия тийнейджър в избора му на приятели, макар че последното решение остава негово. Тийнейджър, който се научи да завързва здрави приятелства сега, ще продължи тази практика и в живота си като възрастен.

Използвайте нагледни примери, за да разговаряте за това какво прави добрият приятел. Дъщеря ви може да се скара с най-добрата си приятелка заради момче или синът ви може да се сдърли с приятеля, с който са заедно, откакто се помнят, заради футболен мач.

Това са възможности, от които родителите трябва да се възползват, за да обяснят по-особените тънкости на приятелските отношения. Постарайте се да не вземате страна в спора.

Вместо това изслушайте и се постарайте да разберете как се чувства детето ви.

11 съвета при разговор с вашия тийнейджър за приятелствата:

Ето някои аспекти, които да запомните, когато разговаряте за приятелствата с вашия тийнейджър:

 • Всеки има право да има много приятели и много различни видове приятели.
 • Честността е важна в приятелството.
 • Приятелите понякога се нараняват взаимно, но те винаги могат да се извинят един на друг и да си простят.
 
 • Приятелите могат да си повлияят един на друг както в положителна посока, така и в отрицателна. Важно е да обсъдите с вашия тийнейджър докъде трябва да се простира желанието да си част от отбора и индивидуалните ценности и очаквания.
 
 • Важно е кого избираш за твой приятел. От първостепенно значение е да избираш разумно и това приятелство да те обогатява.
 
 • Нужни са много умения, за да създадеш и да запазиш приятелството. Но също така са нужни много усилия и за да прекратиш дадено приятелство.
 • Добре е и дори е препоръчително да се сприятеляваш с хора от противоположния пол.
 
 • Може да отнеме време да намериш добър приятел. Но усилията си струват, защото на добрия приятел може да се разчита за помощ при стрес и проблеми, които има тийнейджъра.
 • Времето, прекарано заедно, ще ви помогне да опознаете вашите приятели, така че да се чувствате спокойни да споделяте чувствата си.
 • Доброто приятелство ще те накара да се чувстваш добре в кожата си.
 • При приятелите е нормално единият да надрасне другия. Хората се променят, когато открият нови интереси и хора, с които да се срещат, когато съзреят.

 Източник: Very Well Family