Маската на „фалшивия“ приятел: как да я разпознаем?

„Приятелството е пътека, по която трябва да се върви ежедневно. Иначе тя се покрива с бурени… „

А.П.Чехов

Както казва Чехов, приятелството е път, който трябва да се върви всеки ден, иначе се покрива с бурени. Ако не поддържаме едно приятелство или не сме искрени в него, то се разпилява или губи своята стойност. Да се научиш да бъдеш добър приятел и да поддържаш приятелствата си е безценно умение, което всеки от нас трябва да развие в живота си. Не всеки обаче може да е приятел с всеки.

Приятелството изисква напасване на много нива. Затова не всяко приятелство е дълбоко, не всяко приятелство е истинско. Как да разпознаем истинското от фалшивото? Как да разберем кои сред приятелите ни са истински загрижени за нас и кои просто се преструват на такива?

Маската на „фалшивия“ приятел може лесно да бъде разпозната, защото фалшивия приятел има склонността да използва „особени“ похвати…

Те ви омаловажат

Няма значение дали споделяте проблем или успех, този „приятел“ ще намери начин да ви „смъкне“ на земята. Дали чрез критика или подценяване на талантите ви, дали с много =значителна реплика тип „Браво, изненадвам се, че са повишили точно теб.“ Някак в отношението на тези хора се долавя противоречие, което ясно разкрива, че сякаш не са ви истински приятели.

Те са блокирани емоционално

Обикновено „фалшивите“ приятели носят маска, а маската е лишена от емоции. Ако сте си позволявали да покажете емоция с този тип приятели, например да се разплачете, вероятно сте забелязали пред какъв емоционален блокаж се изправяте. Хората, които са блокирани емоционално, не могат да проявят емпатия към емоцията на другите, имат навика да омаловажават емоциите им, както и да се правят, че „нищо не е се е случило.“

Те говорят само за себе си

Има хора, които вярват, че света се върти около тях, но обикновено те обичат да имат наоколо си „публика“, а не приятели. Когато имат нужда да „изявят“ себе си и своето величие (нарцистичност) те ви се обаждат, търсят ви и обикновено са много любезни с вас, докато им ръкопляскате с вниманието си. Дори могат да ви попитат как сте, но само, за да ги подсетите за още нещо, което да споделят за собствената си персона. Познато ли ви е?

Те изчезват, когато имате нужда от тях

Българската поговорка „приятел в нужда се познава“ е повече от красноречива. Има хора, които просто имат нужда от компания или, както споменахме по-горе, от публика. Те не са искрено загрижени за вас и това се познава най-вече по това изчезване всеки път, когато имате нужда от помощ или просто да поговорите с някого. Повече от ясно е, нали?

Източник: https://frida.bg