Какво научихме за живота и любовта от Кари, Саманта, Миранда и Шарлът

… и за женското приятелство такова, каквото всъщност е – автентично, истинско и вечно.

Повече от десетилетие след края на „Сексът и градът“, сериалът остава един от най-добрите примери за женско приятелство, които телевизията някога ни е давала.

В рамките на шест сезона и два филма зрителите бяха въвлечени в животите на четири жени, всяка от които коренно различна от другите. И нищо не ни беше спестено.

Едно от най-добрите качества на хитовия сериал, е че успя да ни покаже приятелството по автентичен начин. То е там, когато се сблъскваме с проблемите в работата, с роднините, със здравето, когато празнуваме успехите и когато плачем от разочарование. И във всички моменти помежду, които никой друг не вижда, освен най-близките ни хора.

Кари, Миранда, Саманта и Шарлът наистина бяха различни, но имаха нещо общо – всяка от тях подкрепяше останалите, уважаваше техните избори и ни научи на неща, които дори не очаквахме.

Саманта Джоунс: Не е нужно да оправдаваш миналото, изборите и решнията си пред никого.

Хората са сбор от нещата, които са им се случили, случват им се в момента и предстои да се случат в бъдеще. Никога няма да бъдем перфектни, но изборите, които правим, правим за себе си. И именно на това ни научи Саманта – не трябва да се оправдавате пред никого, освен пред себе си.

За живота: Не е нужно да премисляте всяка грешка. Не трябва да се съмнявате  в себе си. Всички се опитваме да разберем живота, докато го живеем. Вземайте решенията си на базата на това кое е правилно за вас и никога не се обръщайте назад. Не подлагайте на съмнение собственото си право на щастие, както и Саманта не би го направила.

За приятелството: Когато Кари изневерява на Ейдън, тя казва първо на Саманта. От нейна страна не получава изненада или осъдителен поглед, а съчувствие, тъй като Саманта не е човек, който има нужда от обяснения. Несъмнено поведението на Кари се е сторило неморално на огромна част от зрителите на сериала, които дори са се подразнили от него. Но ако същото се случи в реалния живот, всеки от нас би подкрепил приятеля си, вместо да го съди. Да, човекът отсреща вероятно е сбъркал и съжалява за постъпката си, но не ви дължи обяснения и трябва да уважите този факт.

Миранда Хобс:  Не можеш да поставяш любовта в рамка.

Като се замислите, Миранда всъщност е олицетворение на жената от милениум поколението. Нейните разсъждения за кариерата, сексизма на работното място и сериозните връзки могат да послужат като вдъхновение на много модерни момичета. Развитието на персонажа й пък доказва, че любовта не може да бъде поставена в рамка, нито пък можеш да избираш кога и с кого да обвържеш живота си.

За любовта: За Миранда “господин перфектен” е мит, а да правиш компромиси заради чувствата си към друг човек означава, че не си си самодостатъчен. Всичко това обаче се променя, когато адвокатката ражда детето си от Стив и въпреки неговите недостатъци разбира, че именно той е човекът за нея. Ето защо очевидно любовта не е пъзел, чиито парченца си пасват перфектно, а по-скоро е двама души, които непрекъснато си казват: “В момента може и да не те харесвам особено, но винаги ще те обичам.”

За живота: Една от най-показателните сцени за развитието на Миранда се случва към края на сериала. Мери, майката на съпруга й, изчезва за кратко, след като е диагностицирана с Алцхаймер. Изплашената Миранда скоро я намира и я прибира вкъщи, където да се погрижи за нея. Възрастната бавачка на детето й, Магда, става свидетел на всичко това и й казва: “Това, което направи, е любов. Ти обичаш.” Публиката ясно разбира, че този разговор е много различен от всичко, което Магда и Миранда са си казвали в миналото. Със сигурност моментът е довел някои зрители до сълзи, защото това е любов, за която никой не се замисля. На която не можем да поставим граници и която раздаваме, без дори да осъзнаваме.

Шарлът Йорк: Единственото нещо, което можеш да очакваш, е неочакваното.

Животът е суров и колкото и планове да правим, колкото и да смятаме, че сме подготвени за всичко, което ни сервира, всъщност изобщо не е така. Може би очакваме страхотно гадже, което ще се превърне в мил съпруг или интересна работа, превръщаща се в обещаваща кариера. Но невинаги нещата се случват по правилата. Шарлът ни научи, че дори най-прецизно съставените планове могат в края на краищата да избухнат в пламъци. И в това няма нищо трагично.

За любовта: Шарлът е човек, който е срещнал десетки неподходящи хора, но въпреки това не е готова да се примири с когото и да било. Макар нещата да не се случват в моментите, в които иска, тя знае какво харесва, какво мрази и с какво не би искала да се обвързва до живот. И въпреки че плановете й често се провалят, в крайна сметка тя се примирява, че мъжът на живота й ще дойде при нея, когато й е писано. В края на краищата точно така и става. Шарлът ни учи на това, че ако си готов да чакаш, то може да се окажеш с повече, отколкото си се надявал.

За женското приятелство: Никога няма да забравим изражението на Шарлът, докато крещеше на Тузара, който заряза Кари на сватбата им. Самата тя изпитва цялата мъка и срам, които изпитва и приятелката й, а това не е никак лесно. Трудно е да съчувстваш до такава степен, че наистина да се поставиш на мястото на другия човек. В същността си приятелството е да разбереш, че близкият ни също живее живот, изпълнен с проблеми, сълзи, болка, смях и радост, също като нашият. Единственото нещо, което можем да направим, е да сме до тях през цялото време.

Кари Брадшоу: Животът се свежда до това да откриеш себе си между възходите и паденията

Кари е егоист, финансово безотговорна и в общи линии е една голяма бъркотия през по-голямата част от сериала. Тя взема лоши решения, не може да открие доброто у хората и трудно се справя със собствените си чувства. Но същевременно е силна, упорита и емоционално интелигентна. Няма проблем с това да е болезнено откровена и да подкрепя приятелите си, независимо от всичко.

За живота: Едно от хубавите неща на сериала е, че зрителите виждат както най-добрите, така и най-лошите страни на Кари. Моментите, които показват коя е като личност, не са тези, в които за пореден път драматизира отношенията си с Тузара или е на първия ред на седмицата на модата. А тези, в които излива мислите си в статия или е сама вкъщи в новогодишната вечер. Това са и моментите, които определят всеки човек – тези, намиращи се “между всичко останало”. Които никой друг не вижда.

За любовта: Не е нужно да навлизаме в целия дебат „Ейдън срещу Тузара“, тъй като връзките не са това, което определя Кари като човек. Когато нищо друго не я затормозява, тогава на лице излиза истинската Кари. Да, “безумната, неудобна, всепоглъщаща, не-можем-да-живеем-един-без-друг любов” е важна, но също толкова са важни и моментите, които имаме нужда да посветим на собствените си чувства и мисли. За да можем да дадем всичко и в любовта.

За женското приятелство: Едно от най-добрите качества на Кари е че винаги е до приятелите си, когато имат нужда от нея. Когато Шарлът страда, че не може да има деца, когато Миранда ражда сина си, когато Саманта й казва, че има рак на гърдата. През цялото време тя е до тях, осигурява им нужното разбиране и подкрепа. Обича ги, не ги съди и винаги е готова да даде съвет, ако е нужен. И именно там се крие разковничето на приятелството – да бъдем заедно и в добро, и в лошо. Между сълзите и усмивките, в бляскавите моменти и в моментите, в които сме чисто и просто хора.

Източник: http://www.missbloom.bg