7 начина за сваляне на стреса и високото кръвно налягане

Тези прости съвети могат да помогнат да се почувствате по-добре.

Ако се чувствате под стрес и кръвното ви налягане започва да се покачва, има начин да намалите риска от инсулт, инфаркт, деменция и други здравословни проблеми. Когато става въпрос за превенция и лечение на високо кръвно налягане, една често пренебрегвана тактика е контролът на стреса. Ако животът често ви поднася напрегнати ситуации, пробвайте тези седем начина за намаляване на стреса.

1. Наспете се.

Недостатъчният или некачественият сън могат да се отразят негативно на вашето настроение, умствена бдителност, енергиен тонус и физическо здраве.

2. Практикувайте техники за релаксация.

Медитацията, прогресивната мускулна релаксация, визуализацията, дълбоките дихателни упражнения и йогата са мощни релаксиращи техники, които ще ви помогнат да се отървете от стреса.

3. Бъдете социално активни.

Срещайте се с други хора, като се запишете на курс, присъедините се към организация или участвате в група за поддръжка.

4. Усъвършенствайте уменията си за управление на времето.

Колкото по-ефективно можете да жонглирате с работните задачи и семейните задължения, толкова по-ниско ще бъде нивото ви на стрес.

5. Опитайте се да разрешите стресови ситуации.

Не позволявайте на стресиращите ситуации да тровят живота ви. Провеждайте семейни събрания за разрешаване на проблемите и използвайте уменията си за водене на преговори вкъщи и на работното място.

6. Зареждайте си.

Поглезете се с масаж. Опитайте да се наслаждавате на нещата – например, хранете се бавно и се съсредоточете върху вкуса и аромата на всяка хапка. Разходете се навън, подремнете вкъщи или слушайте любимата си музика.

7. Потърсете помощ.

Не се страхувайте да потърсите помощ от съпруг/а, приятелите и съседите си, в случай на нужда. Ако стресът и тревожността продължат да влошават психичното ви състояние, не се колебайте да поговорете с лекар-специалист – психолог, психотерапевт, психиатър.

Ако искате допълнително да намалите стреса, водете здравословен начин на живот – поддържайте здравословно тегло, не пушене цигари, ограничете консумацията на алкохол, правете редовно физически упражнения и се хранете здравословно с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини в диетата.

Повече информация за промените в начина на живот при лечение на високо кръвно налягане можете да намерите в сайта на Харвардския университет.