3 ритуала, които ще ви направят щастливи

Ето как да задействате възходящата спирала на щастието в живота си

Неврологът Алекс Корб от UCLA има безпогрешна рецепта как да задействате спиралата на щастието в живота си – просто следвайте тези научно доказани съвети!

1. За какво съм благодарен?

Понякога може да се чувствате виновни или да ви е срам от себе си. Това е така, защото вината и срамът активират центъра за възнаграждение в мозъка. А ако се чудите защо се тревожите толкова прекалено, това е защото тревожността в краткосрочен план кара мозъка да се чувства малко по-добре – най-малкото, понеже се опитвате да решите своите проблеми. Но вината, срамът и тревожността са нетърпими по- продължително… Знаете ли какво съветват да правите тогава невролозите? Задавайте си въпроса “За какво съм благодарен?”.

Да изпитвате чувство на благодарност е страхотно, а освен това наистина рефлектира върху биохимичните процеси в мозъка. Знаете ли какво правят някои антидепресанти като Уелбутрин? Увеличава нивата на невротрансмитера допамин в мозъка – също като благодарността. Знаеш ли какво прави популярният антидепресант Прозак? Повишава нивата на невротрансмитера серотонин в мозъка – също като благодарността. Понякога животът поднася моменти, в които човек се чувства толкова отчаян, сякаш наистина не може да намери за какво е благодарен… Няма никакво значение – не е нужно да откриете нещо, за което да сте благодарни – от значение е самото търсене. Но какво да правите, когато негативните чувства напълно ви превземат? Когато сте на дъното и изобщо не знаете какво да правите? Тогава…

2. Назовавайте емоциите

Назовете ужасните чувства, които изпитвате – тъжен, неспокоен, гневен, изнервен.. Толкова е просто. Да потискате емоциите си не е добра идея и може да ви изиграе лоша шега – хората, които се опитват да потискат негативните емоции, в крайна сметка не успяват да го направят. Докато си мислят, че външно изглеждаш спокойни, лимбичната им система в мозъка е точно толкова възбудена, колкото без потискане – а в някои случаи дори още по-възбудена. Поставите ли обаче умствени етикети на емоциите си, разликата е осезаема. За да намалите неприятната възбуда и напрежение, просто използвайте няколко думи, с които да назовете владеещите ви емоции, а в идеалния случай – опитайте се да използвате визуални символи и метафори от своя вътрешен свят, с които да опростите процеса. Това изисква активиране на префронталния кортекс, който от своя намалява възбудата в лимбичната система. Назовете с една-две думи емоцията и това ще ви помогне да намалите интензитета й. Медитацията ще ви помогне да стигнете още по-напред в контрола над ума и емоциите. Етикетирането е основен инструмент за постигане на майндфулнес. В действителност, то рефлектира толкова силно върху мозъка, че представлява един от основните методи на ФБР агентите, преговарящи със заложници. Ако дори и след това все още се чувствате ужасно, най-вероятно в живота ви се случва нещо, които ви причиняват сериозен стрес. Има обаче лесен начин да го победите…

3. Взимайте решения

Случвало ли ви се е най-накрая да се успокоите, след като вземете решение за нещо? Това не е случайно – взимането на решения не само ви помага да решавате проблеми, но също така редуцира тревожността и безпокойството. Взимането на решения обаче може да бъде много, много трудно, съгласни сме. Какво решение да вземете тогава? Невролозите имат отговор – вземете “достатъчно добро” решение. Не търсете “перфектното” решение, което да бъде най-добро на планетата Земя. Перфекционизмът може да бъде стресиращ, защото претрупва мозъка ви с излишни емоции, карайки го да се чувства “извън контрол”. Когато обаче вземете решение, мозъкът ви чувства, че имате контрол, а това усещане за владеене на ситуацията намалява стреса. Освен това, взимането на решения увеличава и удоволствието. Когато вземе решение за постигането на дадена цел и след това я реализирате, ще се чувствате по-добре, отколкото в случая, когато нещата се получат добре само заради случайно стечение на обстоятелствата. Ако правите нещо, само защото смятате, че трябва да го правите, а не защото това е истинското ви решение, мозък ви не получи никакво удоволствие – просто ще чувства стрес. А това не ви помага да си изградите добри навици. Така че взимайте повече решения. Ние не просто избираме нещата, които харесваме – ние харесваме нещата, които избираме.

Всичко е взаимосвързано. Благодарността подобрява съня – което редуцира чувството за болка. По-малко болка ни кара да се чувстваме в по-добро настроение. Подобреното настроение намалява безпокойството, което оптимизира способността за фокусиране и планиране – а това помага за по-лесното взимане на решения. Взимането на решения допълнително намалява тревожността и подобрява удовлетворението. А удоволствието ни кара да се чувстваме още по-благодарни. И така – възходящата спирала на щастието се завърта!

Източник: http://ladyzone.bg