Махат солниците от ресторанта

Махат солниците от ресторанта | Диана

Който иска допълнително да си соли сервираното в чинията, ще трябва изрично да си иска сол.

Солниците по масите в ресторантите и всякакви места за хранене може да бъдат забранени. Който иска допълнително да си соли сервираното в чинията, ще трябва изрично да си иска сол и дано да се замисли за вредата от по-големите ѝ количества за човешкия организъм. Съвсем без сол обаче не може – пак е вредно…

Скриването на солниците може да стане една от мерките в Европейския съюз срещу прекалено соленото. Отваря се тотална война на солта, включително със създаване на нови асортименти храни, които са с намалено съдържание на рискови субстанции. И в същото време с включване на по-големи количества от полезни за здравето хранителни вещества – повече фибрите, повече витамини и др.

Специално Европейската комисия разработва гранични стойности по отношение точно на солта. Ако не съответстват в дадената храна, тя да не може да бъде етикетирана със съответната здравна или хранителна претенция, пише vsekiden.com.

Според Световната здравна организация, която участва в разработката на ЕК, максимумът за деня сол е 5 грама – приблизително 1 чаена лъжичка. Но това не е само солта, която добавяме, а и тази, която предварително е включена в продуктите, предупреждават специалистите по храненето.

Проучванията в България показват, че се консумират много по-големи количества от допустимата дневна норма – по 7-9 г сол на ден, и то средно, което означава, че има хора, които употребяват и много повече. Данните показват, че са установявани даже 12-15 грама.

Истински рекордьори по пресоляване се оказват във Варна и региона – особено мъжете в активна възраст. Употребата на сол при някои достига и по 17-20 г дневно – 4 пъти над тавана, което според кухненските мерки отива към 2 супени лъжици. Родните диетолози пък смятат, че за България трябва да се разработят специални мерки, тъй като нашенската традиция масово „повелявала” да се соли още преди да е опитано ястието. Именно заради това у нас вече е в действие забраната на солниците по масите, но само за подрастващите като част от наредбата за здравословно хранене на учениците.

Майстори готвачи отдавна се жалват и дори също предприемат мерки да ги няма „задължителните” сетове по масите в ресторантите със сол, черен пипер, олио или зехтин и оцет (да не говорим за майонеза и кетчуп). Те приемат прекаляването с всякакви допълнителни подправки (не само на сол), за обида и за липса на всякаква култура на хранене.