Какво лекува пелинът

Какво лекува пелинът | Диана

Хората отдавна приписват удивителни свойства на горчивия пелин. Нашите прадеди са свързвали тази билка с името на Йоан Кръстител и са считали, че ако пред гърдите се носи стрък пелин, това ще ги предпази от болести и от зли духове.

Пелинът (Artemisia absinthium)  се използва в кулинарството, в алкохолната индустрия и при терапията на редица здравословни проблеми.В медицината горчивият пелин се използва при много заболявания. Особено добро лечебно действие има приемането на чай от пелин при атрофичен гастрит, при заболявания на жлъчния мехур и на жлъчните пътища, при хроничен панкреатит. Той подобрява храносмилането и има антисептично, спазмолитично и газогонно действие. Растението е добър антипирептик и има силна антихелминтна активност.

Чаят от пелин помага при родилни и менструални болки, а екстрактът от него има силно антимикробно действие.

Маслото от растението се използва като сърдечен стимулант, подобрявайки циркулацията в кръвния поток. Маслото в чистия си вид е отровно, но при правилно дозиране е напълно безопасно.

Запарката от пелин се използва и при чревна паразитоза, както и за бани при наличие на пърхот. Етеричното масло на пелина, което е близко до това на камфора, стимулира дейността на сърдечно-съдовата и на централната нервна системи. Начин на приложение: 1 супена лъжица наситнени стръкове от билката се заливат с 200 мл кипяща вода. След 30-60 мин. запарката се прецежда и се разделя на 3 равни дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря.

Изследвания показват, че маслото от пелин е потенциален източник на агенти, които могат успешно да се преборят с едноклетъчения паразит от рода Лайшманиа, причинител на болестта Лайшманиоза.

Източник: MagicAura