Как да облекчим болките в стомаха, използвайки билки

Как да облекчим болките в стомаха, използвайки билки | Диана

Билките имат страхотен ефект…

Болките в стомаха могат да вследствие на много различни неща. Това най-често са неправилното хранене, алкохолът, цигарите, стресът.

Стомашните проблеми обхващат голяма гама от симптоми, които могат да се появят в различни етапи и ситуации в ежедневието. Едни от най-честите стомашни оплаквания пък са болка, тежест, подуване, киселини.

Предлагаме ви няколко билки, които биха спомогнали значително за подобряване на състоянието на стомаха и връщане на равновестието в този така чувствителен орган.

1. Лавандула

В народната медицина чай направен от лавандулови цветове помага при киселини, успокоява стомаха при диария и подпомага храносмилането. Освен това се ползва срещу дрезгавина в гласа и зъбобол. Лавандулата намира голямо приложение и в ароматерапията.

2. Мента

Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, газове. Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища и възвръща апетита. Важно е да се приема в малки дози. Тя е подходяща билка и за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.

3. Лайка

Етеричното масло на лайката има противовъзпалително и омекчително действие при заболявания на храносмилателния път – колики в стомаха и червата, гастрити, колити и метеоризъм, стоматит, гингивит, и при възпалителни процеси на дихателните пътища, където се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара. Има благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

4. Мащерка

Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти – флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат. Чаят от мащерка отдавна се използва за лечение на диария и газове, за облекчаване на ревматоидни заболявания и при паразити като например анкилостома, който живее в дванадесетопръстника и тънкото черво.

5. Розмарин

В традиционната медицина се прилага при нарушен менструационен цикъл, за успокояване на болки в стомаха, против образуването на газове в стомаха и червата, за подобряване на апетита. Етеричното масло и листата му предизвикват отделяне на секреции в стомаха и червата и засилват жлъчната секреция. Те действат и противомикробно, диуретично и тонизиращо. Не се препоръчва при бъбречни и чернодробни заболявания.