5 неща, с които да подобрите здравето си

Какво означава за вас здравословният живот? Да имате мускулесто тяло или умът и тялото ви да бъдат в хармония? Независимо от вашата дефиниция за здравословен, трябва да се съгласим, че поддържането на добре балансиран живот понякога може да бъде доста трудно и ако не се справим, можем да се обезсърчим.

Предлагаме ви пет малки стъпки, които може да предприемете сега, за да постигнете своя идеален здравословен начин на живот.

Започнете редовни упражнения

Нека това да бъде в топ приоритетите ви. Дори и да сте новак в тренировките или да сте се отказали от фитнеса отдавна, стратегията е една и съща – започнете с малки цели, организирайте упражненията в удобно за вас време и правете такива, които са ви приятни, за да се превърнат в рутина.

Започнете да се храните здравословно

Да решите са се храните „по-добре“ може да бъде доста противоречиво понятие. Затова направете нещо малко и качествено, например всяка сутрин да започвате с прясно изцеден зеленчуков сок. Така ще си набавяте важни нутриенти и ще направите малка крачка към здравословното хранене.

Спете достатъчно

Може ли да направите промяна в съня си? Според редица изследвания повече от една трета от възрастните не спят достатъчно. Последствията са големи – не само това, че ще бъдете по-мудни или неработоспособни, но и ще повлияе на настроението ви, работата, дори и тренировките.

Все пак има начини да промените това. Ето как да започнете:

  • Лягайте си във време, което ще ви гарантира поне 7 часа сън. Това означава да забравите за среднощното гледане на телевизия.
  • Четете преди лягане. Или обмислете кое е това нещо, което отнема енергията ви и ви кара да се чувствате уморени и изцедени. Обещайте си да не мислите за негативни неща, лягайки си.
  • Взимайте витамини. Мелатонинът върши чудеса за спокойния сън.

Опитайте се да се успокоите

Спокойствието е най-важното нещо, за да бъдете здрави и жизнени. Ако имате проблеми и живеете под стрес, помислете за варианти, с които да редуцирате това състояние. Правете йога, медитирайте, посещавайте курсове за правилно дишане, слушайте или правете упражнения, които да ви успокоят и отпуснат.

Пийте достататъчно вода

Хидратацията е много важна част за здравето – тялото ни се състои от 50-75% вода и затова е важно да поддържаме баланса му. Ако се чувствате уморени, отпаднали или имате главоболие, един от факторите може да е обезводняване.

Пийте по осем чаши вода на ден. За целта поставете бутилка вода на бюрото си, след всяко посещение в тоалетната изпивайте чаша вода и заменете безалкохолните с чиста минерална вода.

Източник: https://profit.bg