5 неща, които не трябва да правим след хранене

Тези прости правила ще ви помогнат веднъж завинаги да се избавите от сънливостта по никое време, липсата на енергия и проблемите с храносмилането.

Спорт и разходки

Честно казано, след хранене най-малко ни е до спорт. Но легендата колко е полезна разходката за по-добро храносмилане, упорито се е настанила в представите на хората за здравословен живот. В действителност, разхождането е препоръчително не по-рано от час и половина след хранене.

Чай и плодове

В чаят (включително и зеленият) се съдържат киселини, които възпрепятстват усвояването на желязото от организма. Ако имате навик да пиете чай след трапезата, забравете го. В замяна ще получите и бонус – по-лесно ще свалите килограми. Колкото до плодовете, те не са десерт, както повечето от нас са свикнали да ги възприемат, а отделно хранене. Когато влязат в контакт с други продукти в стомаха, те започват ускорено да ферментират, което затруднява нормалното храносмилане. Препоръката е плодове да се ядат не по-късно от 30 до 15 минути преди основно хранене.

Цигара

Сериозно, още ли пушите? Поне се постарайте да не е веднага след обеда. Повечето пушачи просто обожават този ритуал – да запалят след добро похапване. И да, удоволствие си е, за което има дори научно обяснение – никотинът допълнително отпуска организма, получил току-що доза хормон на щастието допамин от хапването. Само че, същият този никотин предизвиква синдром на раздразненото черво и може да стане причина за рак на дебелото черво.

Полягване

По принцип, на човек не му се доспива след хранене, освен ако не е преял. Признак, че поемате точно толкова храна, колкото трябва би бил приливът на енергия, а не желанието да подремнете. Приемането на хоризонтално положение веднага след хранене е вредно, най-малкото защото е сигурна предпоставка да получите киселини.

Водни процедури

Да се настаните в топла вана след вечеря също не е най-уместното решение. Горещата вода увеличава притока на кръв към всички органи и особено към най-големият от тях – кожата. Също така тя лишава стомаха от нужната му „дажба“ в момент, в който има най-голяма нужда от нея.

Източник: Mayo clinic