Как да се храним в офиса и да си запазим фигурата?

Работещите в офис  знаят от личен опит, че нито един празник не минава без почерпка, така нещадяща фигурата ни:

колега черпи с пица за рождения си ден, торта за рождения ден на дъщерята, купон за 8 март, пастички за вдигане на настроението и края на работната седмица се отбелязва с петъчна вечеря.

Всичко това оставя не само приятен спомен от работния ден, но и  излишни сантиметри на талията и бедрата. Честите похапвания с фаст-фуд, баничките, салати с майонезен сос, кафе и чай със захар и бонбони, заседналият начин на живот – всичко това взето заедно покрива с дебел слой нашето тяло във вид на излишни килограми, от които след това така трудно се отърваваме. Какво да правим? Да се вземем в ръце! И по-точно контролираме  нашето хранене! Да го вземем на постоянен отчет!

Хранейки се с неголеми количества (така, че една порция да се побира в шепата Ви),

около 5-6 пъти на ден с интервал от 2-3 часа между храненията, вие  ще избегнете не само тежестта от преяждането, но и ще разтоварите организма си като подобрите процеса на храносмилане. Само че, внимание! Tрябва преди всичко да се храните балансирано! От това, че начесто ще си хапвате шоколадови бонбони, бисквитки, солетки или бейк ролс, едва ли ще измените ситуацията.

Започнете да си приготвяте сутрин здравословна и балансирана закуска.

Именно закуската ще Ви помогне да останете сити до обяд, като имате пред вид, че именно храната приета от организма до обяд, се храносмила и усвоява най-добре. Още от днес сложете начало на добрите навици.

Обядът е не по-малко важен в ежедневното хранене за да си запазим фигурата.

На него се падат  около 50% от енергийната стойност на дневния прием на храна. Няма нищо срамно или странно в това да си приготвяте вкусна и полезна храна в къщи и да си я носите за обяд на работата. Ако пък не Ви се нрави да си носите кутии с храна в офиса, то поне избягвайте посещенията в ресторантите за бързо хранене в компанията на колеги. Заразно е! Трудно ще удържите! Старайте се да пиете колкото може повече обикновена чиста вода през целия ден.

След като сте хапнали обилно и добре на обед, като се върнете на работа Ви се доспива. Звучи ли Ви познато? Това се обяснява с факта, че организмът мобилизира всичката си енергия за храносмилане на постъпилата храна и при този процес кръвта слиза в долната част на тялото, притока на кръв към мозъка намалява, а това пък води и до намаляването на кислорода.

Старайте се да не претоварвате организма

с мазна и богата на въглехидрати храна, избирайте лесноусвояеми продукти като нискомаслена извара, натурално кисело мляко, яйца. Старайте се да включвате и плодове и зеленчуци, сварено бяло месо, немазна варена на пара риба.

Не забравяйте междинните хранения за запазване на фигурата.

В интервала между основните хранения може, а даже и трябва да похапнете плод или зеленчукова салата.

Източник: http://wellnesspointbg.com