Проф. Людмила Матева: Цирозата на черния дроб вече не е толкова страшна

Проф. Людмила Матева: Цирозата на черния дроб вече не е толкова страшна | Диана

Националният консултант по гастроентерология и председател на Българската асоциация за изучаване на черния дроб, проф. Людмила Матева  обясни кога ще влезе новото лечение на хепатит С и какви са трудностите при неговото прилагане.

– Новото лечение за хепатит С вече е в България. Има ли ограничение колко пациенти ще могат да се лекуват на първо време, проф. Матева?
– Бяхме последната страна в Европа, в която новото лечение за хепатит С влезе за реимбурсиране, но сме доволни, че това най-сетне стана. На този етап, както във всички страни по света, и България започва лечение първо на болни с напреднало чернодробно увреждане: това е напреднала фиброза F3, което значи предциротично състояние, и при вече оформена чернодробна цироза – компенсирана или декомпенсирана до определен стадий. Тези хора са приоритетни за лечение, тъй като тяхната болест може да прогресира дори до фатален изход. Доказано е обаче, че в резултат на безинтерфероновата терапия при значителна част от пациентите цирозата бележи регрес до начален стадий, има много добро повлияване на болните с тежко протичащи декомпенсирани чернодробни заболявания.

Също така сме включили и групата на болните, неотговорили на предходно лечение с интерферон и рибавирин. Третата група пациенти имат сериозни придружаващи заболявания – лимфом, хронично бъбречно заболяване, гломерулонефрит, тежък васкулит. При тях се очаква, като се излекува С-инфекцията, да се подобри и основното заболяване. В третата група спадат и всички пациенти, които се нуждаят от имуносупресивно лечение и химиотерапия. Ако не преминат новата терапия за хепатит С, при имуносупресията вирусите се активират и ходът на С-инфекцията е по-драматичен.

– Кога може да се разширят възможностите и хора, при които още не са настъпили тежки увреждания, да се лекуват?

– Надяваме се след няколко месеца да разширим критериите, по които пациенти ще получават новата терапия. Тогава да бъдат включени и хора с хроничен хепатит С, които имат все пак някаква активност на болестта, някаква степен на фиброза в много по-ранни стадии, за да не се стига въобще до чернодробна цироза.

В началото на тази година те все още не могат да се лекуват. Но това са болни, за които не е фатално лечението да бъде отложено. Има медицински доказателства, че ако човек няма никакво увреждане на черния дроб или има много леки промени, чернодробна цироза може да настъпи и след 20 години. Освен това тези хора са под наблюдение в центровете и ако се открие макар и малка негативна динамика или белези на активиране на болестта, ще бъдат включвани приоритетно за лечение.

– Къде има центрове за хронични вирусни хепатити?

– У нас има няколко утвърдени и добре функциониращи центрове за диагностика, лечение, наблюдение и проследяване на хроничните вирусни хепатити. В София те са в Александровска болница, в “Царица Йоанна – ИСУЛ”, в “Св. Иван Рилски”, ВМА, Втора градска болница, “Токуда” и “Софиямед”. В страната това са университетските болници във Варна, Пловдив, Плевен и Стара Загора. От миналата година имаме практическо ръководство как да се провежда новата терапия.

Когато се провежда новото лечение на хепатит С, трябва да се знае кога да се спре, кога да не се спре, да се прецени за кой режим е подходящ конкретният болен. Това изисква богат опит в лечението на хроничните хепатити. В началото в САЩ имаше идея новата терапия да се провежда от личните лекари.

Но се видя, че те нямат опита да го правят. В страна като Египет, в която голяма част от населението е заразена с хепатит С, са създадени 70 лечебни центъра, в които работят лекари с дългогодишен опит в диагностиката, лечението и проследяването на хроничните инфекции.

– Има ли някои трудности при прилагането на терапията?
– Предизвикателството пред нас, лекарите, е, че две трети от пациентите имат други придружаващи заболявания.

Само при 24% от болните 
с хепатити е вероятно да не приемат и други лекарства по повод артериална хипертония, сърдечносъдови болести, диабет, хематологични заболявания, тиреоидити и др. При пациентите с придружаващи заболявания може да се очакват лекарствени взаимодействия на медикаментите, които приемат. Може да се получат както нежелани токсични реакции, така и да се намали активността на антивирусните средства. За радост, съществува електронна база данни, която лекарите могат да ползват и на мобилния си телефон, на която да направят справка за минути какви са възможните лекарствени взаимодействия.

Доказани са също нежелани взаимодействия с билки, например с жълт кантарион. Има увлечение на българите да използват природни средства за лечение или за профилактика, защото в тяхното съзнание те са безобидни. Но когато има болен черен дроб, метаболизмът на някои вещества, на някои храни или билки може да доведе до забавяне или до усилване действието на лекарствата или до токсични реакции. Затова по време на терапията, която трае три до максимум шест месеца, трябва да се спрат всякакви хранителни добавки и растителни екстракти.

Много е важно болните да бъдат дисциплинирани, да се придържат към лечението и да споделят всичко с лекуващия ги екип, за да не допускат грешки, които да доведат или до прекратяване на терапията или до поява на странични ефекти.

Мара КАЛЧЕВА